*Nettavisen* Økonomi.

Nervøst på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Stemningen er spent på de amerikanske børsene.

19.11.08 15:52

De amerikanske børsene så ut til å få seg en skikkelig kalddusj onsdag etter nedturer på de asiatiske og europeiske markedene.

NA24 - din næringslivsavis

Frykten for at en dyp nedgangskonjunktur skal ramme selskapenes inntjening og arbeidsplasser preger utviklingen.

Det har imidlertid vært en volatil åpning. 20 minutter ut i handelen er industriindeksen Dow Jones ned 0,35 prosent til 8.390,54 poeng. S&P 500 faller 0,53 prosent til 853,04 poeng, mens Nasdaq er ned 0,37 prosent til 1.477,32 poeng.

Inflasjonen stuper
Før åpning har investorene fått flere nye tegn på de alvorlige nedgangstidene USA befinner seg i.

Nye tall fra amerikanske myndigheter viser at prisveksten i oktober endte med det største fallet målt noensinne. Konsumprisindeksen falt med 1,0 prosent i oktober. Det var mer enn økonomenes forvetninger om et fall på 0,8 prosent.

Utenom matvare - og energipriser var nedgangen på 0,1 prosent, mens det var ventet en vekst på 0,1 prosent.

Elendige boligtall
Dessuten viste oktobertallene om byggestart på nye privatboliger i USA et fall på 4,5 prosent. Totalt ble det påbegynt 791.000 nye privatboliger. Det er det laveste som noensinne er målt. Økonomene hadde ventet et fall på 4,7 prosent til 779.000. Samtidig ble det gitt 708.000 nye byggetillatelser. Det er en nedgang på 12 prosent.

Bilindustrien
Usikkerheten rundt bilindustrien fortsetter. General Motors falt 6,1 prosent i førhandelen. Konsernsjef Rick Wagoner sa i en høring i kongressen i går at bilindustrien trenger føderal hjelp for å holde hodet over vannet.

Sjefene i «de tre store» bilprodusentene Ford, GM og Chrysler fortsetter sitt arbeide i Washington onsdag. I dag skal Ford Motors toppsjef Alan Mulally og Chrysler-sjef Robert Nardelli møte finanskomiteen i den amerikanske kongressen og prøve å overbevise politikerne om at de har behov for myndighetenes hjelp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.