NA24.no

Nervøs åpning i USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Indeksene på New York-børsen svinger i alle retninger.

Usikkerheten knyttet til subprimelånene, lån som er gitt til usikre betalere, sprer frykt blant investorene.

NA24 - din næringslivsavis

Dow Jones Indeksen er opp 0,11 prosent til 13280,11 poeng mandag ettermiddag, men svinger veldig. Nasdaq-indeksen har hentet seg noe inn og klatrer 0,21 prosent til 2.567,73 poeng. S&P 500-indeksen er opp 0,20 prosent til 1.461,93 poeng.

ABN Amro la frem sitt resultat for andre kvartal mandag morgen og måtte vise til et resultatfall på 7 prosent. Samtidig trakk styret i selskapet sin anbefaling i forbindelse med Barclays bud på finanskjempen. Trekket skjer etter at et konkurrerende bud fra Royal Bank of Scotland, Banco Santander og Fortis fremstår som bedre.

Akzo Nobel møter på nye problemer i forbindelse med et oppkjøpsforsøk på 15,8 milliarder dollar for Imperial Chemical Industries.

Anleggsmaskinene som ligger under Bobcat-navnet er solgt til det sørkoreanske selskapet Doosan Infracore for 4,9 milliarder dollar.

Europas største bank, HSBC, melder om et overskudd på 25 prosents resultatvekst i andre kvartal. Dette kommer til tross for at banken var blant de første til å advare mot virkningene av usikkerheten knyttet til subprime-lånene. I sin resultatrapport sier selskapet av tapet på fordringer i tilknytning til missligholdte lån i USA ligger på samme nivå som i fjor, men at de har stanset tegningen av denne type lån.

Samtidig har den tyske långiveren IKB advart mot omfanget av sine subprime-eksponering. Aksjen faller 18 prosent i Tyskland. Verre går det med American Home Mortgage som falt hele 43 prosent etter at de har utsatt betalingen av et kvartalsvis utbytte. Selskapet trenger og bedre likviditeten frem til de har skaffet seg en bedre forståelse på situasjonen i markedet.

I forrige uke avsluttet Wall Street sin verste uke siden 2003. Frykt for at aksjemarkedet vil tre inn i en større korreksjon skremte markedet etter at kredittmarkedet skrumpet inn. Vanskeligheter med å skaffe finansiering av oppkjøp gjennom å ta opp obligasjonslån sendte aksjene nedover.

Volatiliteten i markedet er fortsatt høy og kredittbekymringene stikker dypt. Dermed blir det spennende å se om frykten for en stor korreksjon kan slippe taket.

I forrige uke kom det elendige boligstatistikk fra verdens største økonomi. I USA falt bruktboligsalget i juni til det laveste nivået siden slutten av 2002 og overrasket økonomene negativt. Bedre ble ikke nyboligsalget. Totalt falt antallet solgte nye boliger med 6,6 prosent fra et allerede nedjustert takk fra måneden før.

Fasiten for veksten i økonomien overrasket på den positive siden og var høyere enn hva markedet hadde regnet med. Denne oppgangen skyldes i hovedsak den svake dollarkursen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere