NA24.no

Nervøs åpning i USA

Sist oppdatert:
Har startet dagen med en forsiktig oppgang.

De lå lenge an til en nedgang ved børsene i New York, men starten har fortonet seg langt mer positiv.

NA24 - din næringslivsavis

S&P 500-futuren løftes 0,23 prosent til 895,12 poeng, mens Dow Jones-indeksen stiger 0,33 prosent til 8.358,40 poeng. Nasdaq-indeksen stiger 0,34 prosent til 1.694,96 poeng.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Denne uken har vi sett noen retningsløse markeder etter at store indekser har slitt med å holde oppsvinget. Vi har sett et lite fall, men kanskje ikke aggressivt nok til å stoppe rallyet, skriver Ian Grippith i CMC Markets til sine kunder, ifølge Marketwatch.

På makrofronten har det kommet mye dårlig nytt fra Europa. Fallet i økonomien er større enn hva markedet forventet. I første kvartal sank bruttonasjonalproduktet for euroområdet med 2,5 prosent. I fjerde kvartal var fallet på 1,6 prosent. Økonomene hadde ventet et fall på 2 prosent.

Les mer: Europeisk vekstsjokk

I USA har det kommet noe bedre rapporter. Aktivitetsindeksen New York Empire State steg til minus 4,55 poeng i mai og viser dermed en bedring fra minus 14,65 poeng i april. Estimater innhentet av Bloomberg viser at økonomene forventet at indeksen ville havne på minus 12 i mai.

Les mer: Bedring for New York-indeks

Den umiddelbare faren for deflasjon i den amerikanske økonomien er også svekket. Konsumprisindeksen viser en flat utvikling for prisveksten, mens kjernekonsumprisindeksen vokste med 0,3 prosent i april.

Les mer: Amerikanske kjernepriser stiger

Industriproduksjonen falt med 0,5 prosent i april. Det viser tall fra den amerikanske sentralbanken fredag ettermiddag. Det er 15 gang på 16 måneder at det er en nedgang i industriproduksjonen i verdens største økonomi. Industrien kapasitetsutnyttelse falt til 69,1 prosent i april fra 69,4 prosent i mars.

Økonomene hadde på forhånd forventet at industriproduksjonen ville falle med 0,6 prosent, mens kapasitetsutnyttelsen ville ligge på 68,9 prosent, viser estimater innhentet av Dow Jones Newswire.

Les mer: Lavere industriproduksjon i USA

Sentimentundersøkelsen fra Universitet i Michigan viser at stemningen er i bedring i USA. Den foreløpige utvikling for mai viser en oppgang til 67,9 poeng og det er en bedring fra 65,1 i april. I forkant ventet økonomene en oppgang til 67 poeng, viser estimater fra Bloomberg News.

Les mer: Sentimentet stiger

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere