NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(Scanpix)

Nervøse for jobbtall

Sist oppdatert:
Spente investorer avventer viktige makrosignaler fra USA.

Svake makrotall fra USA er med på å senke børsnivået videre.

NA24 - din næringslivsavis

På Oslo Børs faller hovedindeksen 1,53 prosent til 203,45 poeng snaut tre timer før handelen stenger. Laber aktivitet gir lavt omsetningsvolum. Totalt er det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 1,6 milliarder kroner.

Aksjemarkedet i USA viser på nytt elendig utvikling. ADP-rapporten er en fersk oppdatering på hvordan arbeidsmarkedet i det private næringslivet har utviklet seg den siste måneden. Fredag slippes den viktige offisielle arbeidsmarkedsrapporten, men tallene som kom onsdag ettermiddag er en forsmak på hva som kan komme.

Denne rapporten er utarbeidet av analysebyrået ADP og gir et inntrykk av hvordan sysselsettingen i det private næringslivet utvikler seg. Fasiten de siste månedene har vært noe blandet og har ikke gitt noe godt inntrykk av hvordan det totale arbeidsmarkedet utviklet seg.

Rapporten viser et stillingskutt på 250.000 innen privat sektor. Det var langt mer enn konsensus. Ifølge Bloomberg News venter økonomene at ADP-rapporten vil vise en nedgang på 205.000.

Produktiviteten for tredje kvartal ble revidert høyere enn tidligere anslag. Det amerikanske arbeidsdepartementet melder at produktiviteten økte med 1,3 prosent i tredje kvartal, en revidering opp fra 1,1 prosent som ble meldt tidligere. Arbeidskostnadene økte med 2,8 prosent en nedjustering fra 3,6 prosent. Økonomene ventet ifølge Bloomberg at produktiviteten ville vokse med 0,9 prosent mens arbeidskostnadene var ventet å stige med 3,6 prosent.

Senere kommer innkjøpssjefindeksen ISM for tjenestsektoren, og denne er ventet å vise en videre nedgang. Allerede er det blitt bekreftet at den amerikanske økonomien er i en resesjon. Det ble klart mandag, men nå lurer alle på hvor dyp og langvarig den økonomiske tilbakegangen blir. USA har vært i en resesjon siden desember i fjor.

Den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene slippes en snau time før handelen på Oslo Børs avsluttes. Her forventes det at videre vekst i råoljelagrene samt drivstoff og destillatlagrene.

De amerikanske aksjefuturene peker mot en dårlig start på Wall Street. S&P 500-futuren faller 1,6 prosent, mens Nasdaq-futuren svekkes 2,10 prosent. Futureskontrakten på Dow Jones er ned 1,6 prosent.

I Europa har børsene også inntatt et negativt terreng. De ledende indeksene i Europa er ned mellom 0,5 og 1,6 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere