NA24.no

Nervøst i New York

Sist oppdatert:
Investorene ble dratt mellom en uforløst krisepakke og storkjøp fra bjellesau

Det ble en usikker og blandet dag i det amerikanske aksjemarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Dow Jones-indeksen falt 0,27 prosent til 10.825,17 poeng. Den brede S&P 500-indeksen var noe bedre, med en nedgang på 0,20 prosent til 1.185,87 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg 0,11 prosent til 2.155,68 poeng.

Onsdag ble en dag investorene slet med å bestemme seg for retningen. På den ene siden blomstret optimismen, etter Warren Buffetts siste krumspring, men samtidig ulmet nervøsiteten for at myndighetenes krisepakke ikke skal komme opp og gå.

Bekymring over krisepakke
Investorene er fortsatt avventende i forkant av en endelig avklaring rundt redningspakken til de amerikanske myndighetene. Finansminister Henry Paulson har foreslått en pakke på rundt 700 milliarder dollar skal benyttes til å kjøpe råtne lån fra bankene for å bedre balansen til finansinstitusjonene, men det har vist seg problematisk å få dette raskt gjennom kongressen.

- Bekymringen går ut på at krisen ikke blir løst raskt nok, og fullstendig nok, til å gjenopprette helsen i kredittmarkedene, sier Lawrence Creatura, fondsforvalter ved Clover Capital Management, til Bloomberg News.

- Hvis kredittmarkedene ikke får gjenopprettet helsen sin, vil de økonomiske implikasjonene trolig bli brede og dype, advarer han.

Republikanernes presidentkandidat, John McCain, annonserte onsdag kveld at han nå utsetter valgkampen sin, i et forsøk på å få enighet mellom partene og få i stand en kriseløsning.

Les også:McCain utsetter valgkampen

Buffett kjøper
På den annen side har investorlegenden Warren Buffett gjort en større investering i Goldman Sachs. Da avtalen ble kjent i går kveld steg finansaksjene etter at den ordinære handelen var over.

Warren Buffetts Berkshire Hathaway betaler 5 milliarder dollar for såkalte preferanseaksjer i den tidligere investeringsbanken. Preferanseaksjer gir rett til en større andel utbytte, men er ikke stemmeberettiget. Buffetts inntog viser at han er villig til å satse på at finanssektoren i USA ikke kollapser totalt. Han har i tillegg en warrant på å kjøpe ytterligere aksjer 5 milliarder dollar. Goldman Sachs skal hente ytterligere 2,5 milliarder dollar gjennom en emisjon rettet mot andre investorer.

Etter å ha vist stor teft i sine tidligere investeringer har «Orakelet fra Omaha», som han også kalles, fått en klar bjellesaustatus blant investorer. Goldman steg da også rundt 4 prosent på New York-børsen.

- Buffetts inngang i Goldman støtter vårt syn på at aksjer endelig tilbyr gode verdier. Det er mer kraftfullt enn Paulsons bazooka, folk som tror at USA trenger en fornyet fri strøm av kreditter er en del av problemet, ikke løsningen, sier analytiker Charles Dumas ved Lombard Street Research i London til Marketwatch.

Boligprisene stuper
Salget av brukte boliger falt med 2,2 prosent til en årlig salgstakt på 4,91 millioner i august. Det viser tall fra the National Association of Realtors. Økonomene hadde ventet at antallet solgte brukte boliger ville falle til en takt på 4,92 millioner, viser estimater innhentet av Bloomberg News. Samtidig ble den årlige salgstakten for juli revidert opp til 5,02 millioner fra den opprinnelige veksten på 3,1 prosent til 5 millioner.

Medianprisen var i august på 203.100 dollar et fall på 9,5 prosent fra samme måned i fjor. Det er ny rekord for en måned. I juli i år lå medianpris 210.300 dollar. Fallende priser er et hinder for boligsalget og gjør at potensielle kjøpere venter på at prisene skal synke videre. Så langt har et høyt antall usolgte boliger senket prisene, og prisene må falle videre for at antallet skal minke.

I august falt antallet brukte boliger til salgs med 7 prosent til 4,26 millioner, og det er nok til å dekke 10,9 måneder med etterspørsel. I juli lå antallet på 4,58 millioner, noe som var rekordhøyt.

- Boligprisene vil ikke stabiliseres så lenge lagrene forblir høye, sier økonom Lawrence Yun i the National Association of Realtors. Han ønsker fallet i antallet boliger til salgs velkommen.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,27 % til 10.825,17

S&P 500 -0,20 % til 1.185,87

Nasdaq Composite +0,11 % til 2.155,68

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere