NA24.no

Nervøst på børsen

Sist oppdatert:
Investorene får nye skrubbsår. Oslo Børs faller videre.

Investorene på Oslo Børs ble slått gul og blå tirsdag etter den nest verste børsdagen i 2008. Mye tyder på at det blir en solid dose juling i dag også.

NA24 – din næringslivsavis

Usikkert
Oslo Børs innledet onsdagen med å stige i morgentimene. Ved lunsjtider har imidlertid stemningen igjen snudd og det raser nedover. Hovedindeksen faller 1,77 prosent til 351,61 poeng.

Tirsdag stupte hovedindeksen på Oslo Børs 5,57 prosent til 357,82 poeng.

Dette er det største fallet siden børsen falt 6,4 prosent den 21. januar i år. I USA var ikke stemningen mye bedre. Dow Jones falt -2,43 prosent, Nasdaq falt 2,64 prosent mens den brede indeksen S&P 500 falt 3,41 prosent. Stemningen i Asia var onsdag negativ, men kun med moderate fall.

Opec kutter produksjonen
Oljekartellet Opec overrasket i natt med et kutt i produksjonen. Nå har det vedtatt å kutte produksjonen med 520.000 fat per dag. Dette skjer etter at markedet mer eller mindre var innstilt på at det ikke ville komme noen kutt.

I en uttalelse som er sendt ut onsdag morgen har organisasjonen for oljeeksporterende land vedtatt å kutte produksjonen med 520.000 fat til 28,8 milioner fat per dag. Nå har medlemslandene forpliktet seg til å redusere produksjonen tilsvarende.

Oljen såvidt over 100
Oktober-kontrakten på nordsjøoljen stiger 0,41 prosent til 100,75 dollar fatet. StatoilHydro stiger bidrar til å holde børsen i nakkeskinnet med en oppgang på 1,40 prosent til 137,30 kroner.

Yara faller stygt igjen
Gårsdagens store børstaper Yara faller videre, og aksjen er i skrivende stund ned 4,58 prosent til 250 kroner.

Bulkratene faller videre på papirmarkedet på Imarex. Det John Fredriksen-dominerte bulkskipsrederiet Golden Ocean faller 1,68 prosent til 20,40 kroner. Heller ikke Fredriksens tankrederi Frontline har en god dag. Aksjen er ned 3,66 prosent til 263 kroner.

Europa i rødt
Ute i Europa er børsbildet også langt mer rødt enn rosenrødt.

Den tyske DAX-indeksen faller 0,37 prosent, mens den britiske FTSE 100-indeksen og den franske CAC 40-indeksen faller henholdsvis 0,77 prosent og 0,04 prosent. Svenskene må se at OMX-børsen faller 0,66 prosent mens danskene og finnene må finne seg i at deres to respektive referanseindekser blir sendt ned 0,97 og 0,48 prosent. Moskva er verst i Europa med et fall på 5,24 prosent.

Lehman fremskynder
I ettermiddag kommer den amerikanske finanskjempen Lehman Brothers til å legge frem kvartalstallene for tredje kvartal, èn uke tidligere enn planlagt. Selskapet måtte fremskynde offenttliggjøringen etter at aksjen ble halvert i verdi på Wall Street i går. Høyst trolig vil dagens rapport - som vil fortelle om nye milliardtap og nedskrivninger - skape bevegelser på børsene.

Det er også knyttet forventninger til at investeringsbanken vil oppdatere markedet om arbeidet med salg av eiendomsaktiva. Ifølge Wall Street Journals nettside er Lehman i samtaler med BlackRock om salg av eiendomsporteføljen i Storbritannia.

Det ble også offisielt bekreftet i dag at Korea Development Bank ikke kommer til å investere i det skadeskutte finanskonsernet som er på desperat jakt etter kapital.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere