NA24.no

Nervøst på børsen

(AFP)
Sist oppdatert:
Faller tilbake etter opphenting.

Torsdag stupte hovedindeksen på Oslo Børs med hele seks prosent, og opplevde dermed årets verste børsdag.

Fredag fortsetter elendigheten.

Oslo Børs faller med 1,3 prosent til 348,6 poeng rett når børsene i USA åpner, og er med det best i Europa.

Tidligere fredag så den mye mørkere ut, da børsen en periode var ned vel 4 prosent. Så langt i år er hovedindeksen ned vel 20 prosent.

Majoriteten av selskapene som er notert befinner seg i negativt territorium fredag, men hovedindeksen løftes av Statoil. Oljegiganten stiger med 1 prosent til 123,3 kroner etter at oljeprisen har styrket seg fra tidligere store fall. Et fat nordsjøolje koster nå over 107 dollar. Statoil har desidert størst vekting på hovedindeksen - altså stiger eller faller denne mer på Statoils endringer, enn hva tilfellet er for de andre selskapene.

Oslo Børs er imidlertid fortsatt høyere enn årets laveste, som er på vel 324 poeng.

Det er derimot ikke den tyske kollegaen, der den viktige Dax-indeksen sendes ned 3,3 prosent.

Børsfallet er bredt og rammer hele Europa, hvor alle børsene er ned mellom 1-4 prosent.

I USA åpner alle de viktigste indeksene ned rundt 1 prosent.

Uro knyttet til de europeiske bankene og frykt for at verden igjen vil se en global resesjon sprer frykt i markedene.

Flere av de største bankene i land som England, Italia og Frankrike leder nedgangen.

Bankuro
Den europeiske sentralbanken (ESB) har nylig både meldt om at europeiske banker har økt innskuddene over natten, noe som kan tyde på at bankene i større grad har begynt å vegre seg for å låne penger til hverandre.

I tillegg har ESB også lånt ut en halv milliard dollar til en rente på 1,1 prosent til minst en bank den siste uken, noe som kan tyde på at enkelte finansinstitusjoner kan ha fått problemer med å få lånt dollar.

I 2007, i forbindelse med finanskrisen, inngikk ESB og den amerikanske sentralbanken en avtale, hvor ESB kunne låne ut så mye dollar som europeiske banker måtte trenge. Denne avtalen har så blitt forlenget, og det er den som nå har blitt benyttet.

Sist ESB lånte ut dollar var i februar i år, dog et mindre beløp. Den halve milliarden som nå er lånt ut er allikevel atskillig mindre enn hva som var tilfellet da finanskrisen var på sitt verste - da ble rundt 10 milliarder dollar lånt ut til europeiske banker i uken.

Noe annet som også plager investorene er informasjon om at europeiske banker, med virksomhet i USA, har begynt å trekke på innskudd de har i den amerikanske sentralbanken. I midten av juli skal disse ha plassert 900 milliarder dollar til forrentning her, men de siste ukene skal det ha blitt trukket tilbake så store summer at det nå kan være 600 milliarder dollar som står igjen, ifølge CNBC.

Det som står igjen er fortsatt enorme mengder kapital, og mye mer enn hva bankene hadde satt inn før finanskrisen. Men det er spesielt den korte perioden bankene har brukt på å ta tilbake pengene som bekymrer, og det kan tyde på at interbankmarkedet ikke fungerer optimalt.

Den amerikanske sentralbanken har også signalisert at de vil se nøyere på soliditeten til europeiske bankers satsing i USA.

Veksturo
Torsdag ettermiddag kom det også en rekke svake makrotall fra USA, som var med på å øke frykten i markedet.

Meglerkjempen Morgan Stanley har også vært ute med negative spådommer over verdensøkonomien. Analytikerne i meglerhuset mener at den samlede økonomien i verden er «farlig nær en resesjon». Det betyr at analytikerne venter nedgang i makroøkonomien over flere kvartaler. Dette kan gi økt arbeidsledighet og fallende priser.

Morgan Stanleys globale vekstprognose er nå satt ned til 3,9 prosent i 2011, fra tidligere 4,2 prosent. For 2012 ventes veksten til å komme ned på 4,2 prosent fra tidligere 4,5 prosent.

Den nye prognosen tilsier at USA og Eurosonen er farlig nært resesjon, med to påfølgende kvartaler med nedgang i bruttonasjonalproduktet. Likevel har ikke Morgan Stanley en resesjonsperiode som sitt hovedsceniarie fremover.

Sprer seg
Etter at børsene i Europa stupte torsdag fortsatt fallet i USA, der de viktigste indeksene falt med mellom 3-5 prosent.

I Asia fortsatte så fallet natt til mandag.

Les mer: Fallet fortsetter i Asia

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere