NA24.no

Nervøst på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Fond i problemer skaper forvirringer i aksjemarkedet.

Oslo Børs måtte gi tapt for pessimismen etter to sterke dager. Torsdag falt hovedindeksen 0,85 prosent til 420,91 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Nedturen kom etter at antallet misligholdte lån i USA blir stadig flere. Den ferske urovekkende statistikken skremmer markedet og viser i tillegg at antallet tvangssalg i boligmarkedet ikke bremser opp.

Frykt for fond
Usikkerheten knyttet til fonds evne til å tåle de dårlige tidene i vente skremmer aksjemarkedet. Carlyle Capital og Thornburg Mortgage Asset klarer ikke å stille sikkerheten som er nødvendig i forbindelse med verdipapirer knyttet til boliglånsobligasjoner. Dette skaper frykt for flere fond og da særlig hedgefond kan komme i tilsvarende problemer.

Nye oljerekorder var ikke nok til å hindre fall på Oslo Børs. Ved råvarebørsen i London steg aprilkontraktene på nordsjøolje til 102,95 dollar fatet, mens den amerikanske referanseoljen WTI ble løftet til 105,96 dollar fatet. Oppgangen kom etter at dollaren stadig faller til nye bunnivåer. I tillegg bidro OPECs beslutning om å holde produksjonsnivået i ro til oppgangen.

OPEC forsvarer avgjørelsen med at den rekordhøye oljeprisen skyldes faktorer som er utenfor oljekartellets kontroll. Bunnivåer for dollaren, spekulasjonsdrevet press i papirmarkedet og geopolitisk uro har sendt oljeprisen til stadige nye rekorder. Enkelte medlemsland i OPEC har dessuten truet med å kutte produksjonen. I tillegg viser statistikken over oljelagrene i USA at disse tømmes raskere enn hva markedet hadde forventet.

Blandet for gigantene
StatoilHydro falt 0,13 prosent til 158,40 kroner, mens Yara klarte å komme seg over 300-kroner igjen med en oppgang på 1,34 prosent til 301,50 kroner. Norsk Hydro ble løftet av oppgang i råvaremarkedet. Aluminiumsprisen steg til 3.171,75 dollar per tonn ved metallbørsen i London.

Solenergiselskapet REC falt 3,03 prosent til 128 kroner og dro med seg største aksjonær Orkla ned 1,80 prosent til 65,40 kroner.

To på topp
Helsekostselskapet NattoPharma ble dagens børsvinner med en oppgang på 30,43 prosent. Selskapet har fått et gjennombrudd i det asiatiske markedet i det de har sikret seg distribusjon av produktet MenaQ7 i Taiwan. Det er Masterasia Marketing som skal markedsføre produktet som inneholder vitamin K2. Den undertegnede avtalen den første distribusjonsavtalen NattoPharma har fått i Asia.

Microsoft blir nå en strategisk partner med IT-selskapet Intelecom. Partene har undertegnet partneravtale og skal tilby løsninger for helhetlig kommunikasjon. Intelecom skal nå tilby «Unified Communications»-tjenester til det skandinaviske markedet. Inneværende år blir betegnet som et oppstartsår, men avtalen er ventet å påvirke Intelecoms omsetning fra 2009 og utover. Aksjemarkedet svarte med å sende Intelecom-aksjen opp 15,02 prosent til 8,50 kroner.

Bunnfiske
På den andre enden av skalaen havnet to av de største børstaperne det siste året. Tandberg Data falt 23,53 prosent til 0,91 kroner, mens Norske Skog falt 10,40 prosent til 23,70 kroner.

Kundene til nettmeglerne dominerer fortsatt handelen i Tandberg Data. NetFonds var største nettoselger, mens Nordnet var største nettokjøper. De siste dagene har aksjekursen i IT-selskapet svingt voldsomt og det er enorme utslag fra dag til dag. Store nedskrivninger og kvelende underskudd har gjort selskapet til en av de største børstaperne. Forhandlinger med obligasjonseierne angående konvertering av gjeld til aksjer har gjort at denne gruppen vil eie rundt 90 prosent av Tandberg Data. I tillegg til denne utvanning skal selskapet gjennomføre en emisjon som ytterligere vil vanne ut aksjeeierne.

Goldman Sachs misliker at Norske Skog nok en gang kommer med skuffelser. Utsettelsen av Brasil-prosjektet gjør at meglerhuset har kuttet kursmålet til 28,30 kroner fra 29 kroner. Driftsinvesteringene for 2008 blir redusert og det forbedrer nettogjelden, men det skjer på bekostning av driften etter 2008.

I analysenotatet blir nedsiderisikoen i forbindelse med nedskrivninger, mens oppside kan komme hvis prisene blir forbedret. Et mulig bud på Norske Skog gjør også at meglerhuset ikke kutter kursmålet med mer. Likevel holder de anbefalingen nøytral.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere