NA24.no

Nest dyrest

Norge er nest dyrest på transporttjenester i Europa.

Ifølge den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå la frem i dag kommer det frem at Norge er Europas nest dyreste land på transporttjenester. Norge ligger hele 69 prosent over gjennomsnittet, bare forbigått av Island.

NA24 - din næringslivsavis

Det er særlig den landbaserte kollektivtransporten som trekker prisnivået i Norge opp, mens flyreiser er relativt sett billigere.

For øvrig er det stor variasjon mellom landene. I Bulgaria, landet med det laveste relative prisnivået på transporttjenester, ligger prisene 64 prosent under gjennomsnittet i EU25. De baltiske landene, særlig Latvia og Litauen, har også et svært lavt prisnivå på transporttjenester.

Dyrest på kultur og fritid
Norge har det høyeste prisnivået på tjenester knyttet til fritid og kultur. I da ligger vi hele 50 prosent over gjennomsnittet av EU25. Island, Sveits og Danmark ligger også høyt i denne kategorien, henholdsvis 47, 35 og 30 prosent over gjennomsnittet. Blant annet diverse sportsaktiviteter, helsestudio, kino og teater faller inn under denne kategorien.

Hotell- og restaurantbransjen er fortsatt dyr i Norden. Spesielt Island, men også Danmark og Norge, utmerker seg med høye priser på hotell- og restaurantbesøk. For denne typen tjenester ligger prisnivået på Island 91 prosent over gjennomsnittet i EU25.

Spriter opp
Danmark og Norge ligger henholdsvis 49 og 48 prosent over snittet. I Norge er det spesielt restaurantprisene som er relativt høye. En av forklaringene på dette kan være det norske avgiftsnivået på alkoholholdige drikkevarer. Blant de nye EU-medlemslandene utmerker Tsjekkia og Slovakia seg med et særskilt lavt prisnivå, på om lag en tredjedel av Norges.

Serveringstjenester inkluderer mat og drikke fra restaurant, kafeteria, kafé, pub, konditori, bar, take-away og kiosk. Hotelltjenester omfatter overnatting på hotell, ungdomsherberge og campingplass.

Danmark ligger imidlertid øverst på listen når det kommer til fete strømpriser. Danskene ligger hele 55 prosent over gjennomsnittet i EU25. Dette skyldes et særskilt høyt avgiftsnivå på elektrisitet og gass.

De norske energiprisene ligger 19 prosent over det europeiske gjennomsnittet, men lavere enn Nederland, Tyskland og Sverige. "Energi" omfatter her kun energi til bruk i husholdningene, det vil si hovedsakelig elektrisitet og gass, men også fyringsolje, ved og fjernvarme. Drivstoff til kjøretøy er ikke inkludert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere