Gå til sidens hovedinnhold

Nesten 2,4 millioner briter vil ha EU-omkamp

Over to millioner briter har underskrevet et opprop som krever en ny folkeavstemning om britisk EU-medlemskap. Tallet steg raskt lørdag.

Etter at 52 prosent av dem som stemte torsdag ga sin støtte til å melde landet ut av EU, har nær 2,4 millioner briter undertegnet et opprop for en ny folkeavstemning. Tallet har steget gjennom hele lørdag, og steg fortsatt lørdag kveld. Siden har hatt så stor trafikk at den ifølge nyhetsbyrået AFP på et tidspunkt krasjet.

Alle opprop på Parlamentets hjemmeside som får over 100.000 underskrifter, skal vurderes for debatt i nasjonalforsamlingen. Sjansene for en ny avstemning regnes av de fleste kommentatorer likevel som liten. Oppslutningen om oppropet illustrerer imidlertid splittelsen i det britiske folket.

Totalt stemte 17,4 millioner briter for brexit under torsdagens avstemning, mens 16,1 millioner ønsket å bli værende i EU.

Les også: – Brexit er et varsku for EUs ledere

Generasjonskløft

Spesielt unge briter er misfornøyd med utfallet av torsdagens folkeavstemningen som innebærer at Storbritannia skal melde seg ut av EU etter 43 års medlemskap.

Generasjonskløften er klar. Hele 75 prosent av velgerne under 24 år ønsket ifølge meningsmålingsbyrået YouGov å bli i unionen.

– De stemte for fremtiden, men den er tatt fra dem, mener Liberaldemokratenes leder Tim Farron.

Les også: - Brexit kan gi bedre EU-avtale for Norge

Marsj

Unge briter marsjerte gjennom Westminster fredag for å demonstrere mot brexit. Flere har gitt uttrykk for stor frustrasjon og skuffelse på sosiale medier med budskap at landets unge er blitt overkjørt av de eldre generasjonene.

Ut-leiren gjør nå sitt beste for å forsikre dem om at fremtiden ser lys ut.

– Unge mennesker i dette landet kan se fram til en sikrere og rikere fremtid dersom vi tar tilbake den demokratiske kontrollen, lyder det fra brexit-forkjemper Boris Johnson.

Britenes valg: Tynnere lommebok eller lavere innvandring

(©NTB)

Kommentarer til denne saken