NA24.no

Nesten alt går til Kari og Ola Nordmann

MANGE VIL HIT: Blir det for mange regndager, er nok denne stranden på Gran Canaria et sted i varmere strøk nordmenn vil fylle opp.
MANGE VIL HIT: Blir det for mange regndager, er nok denne stranden på Gran Canaria et sted i varmere strøk nordmenn vil fylle opp. Foto: flickr:jcorrius (Creative Commons)
Sist oppdatert:

I 2013 forsvant 7,5 milliarder kroner til utlandet som trygdeeksport. Hele 6,8 milliarder av dette var pensjon som i hovedsak går til nordmenn bosatt i utlandet.

Det viser ferske anslag som Dagens Næringsliv har fått fra Arbeids- og sosialdepartementet. Trygd som tas ut av utlendinger i utlandet, utgjør små summer, skriver avisen.

Både statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har advart sterkt mot at norske trygdeordninger kan bli utnyttet av arbeidsinnvandrere.

En oversikt fra Stortingets utredningsseksjon viser at det i 2012 var 418 personer bosatt i Polen som mottok norsk kontantstøtte. Til sammenligning var det knappe 50.000 utenlandsboende pensjonister i 2012.

Veksten i pensjon som tas ut i utlandet, er sterk. I 2012 var det rundt 6 milliarder kroner, mens anslaget for 2013 altså er 7,5 milliarder kroner.

Venstres Sveinung Rotevatn mener saken er blåst ut av alle proporsjoner.

- Utlendinger som utnytter systemet er et helt marginalt problem når vi sammenligner med tallene for vanlige pensjonister som bor i utlandet, mener han.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) er ikke enig.

- Jeg mener det er veldig viktig å advare mot trygdeeksport, og vi må ha en levende debatt og bevissthet rundt denne problemstillingen, sier Eriksson, som understreker at det er dagpenger, kontantstøtte og barnetrygd som regjeringen vurderer å kostnadsjustere til prisnivået i mottakerlandet, ikke alderspensjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere