*Nettavisen* Økonomi.

Nesten ingen snoker i skattelistene

Flere titalls tusen færre har turt å søke i skattelistene i år.

16.10.15 11:48

Som i fjor, er det i år svært få som søker i skattelistene.

Ferske tall Nettavisen har hentet ut fra Skatteetaten, viser at det fra klokken 03 natt til fredag da listene ble offentliggjort, og fram til klokken 09, var foretatt nærmere 57.000 søk fordelt på 18.000 unike innlogginger.

Dette er en nedgang fra i fjor, da det i den samme perioden ble foretatt 80.000 søk fordelt på 26.000 innlogginger.

- Siden den nye ordningen ble innført for ett år siden har vi som ventet opplevd en markant nedgang i hvor mange som søker i skattelistene. Det er nok mange som vegrer seg å søke av ren nysgjerrighet fordi du ikke lenger kan søke anonymt, sier sier pressesjef Anne Kirkhusmo i Skatteetaten til Nettavisen.

Les også: Nå har Gro og Kåre blitt enda rikere
Les også: Skattelistene: Dette er den egentlige lønnsinntekten

Færre interessert
I underkant av 10.000 personer har vært inne og sett på hvem som har søkt på dem. Til sammenligning hadde 17.000 personer vært inne og sett på hvem som hadde søkt på dem i den samme perioden i fjor.

- Vi ser også at færre er interessert i å søke i listene i dag sammenlignet med dagen skattelistene ble lagt ut i fjor, sier Kirkhusmo.

Les også: Én av disse er klart rikest

Alle får beskjed
Skattelistene ble offentliggjort fredag, og alle som vil kan dermed snoke på naboen, ektefellen eller kollegaen sin.

Men etter at det i 2014 ble gjort endringer slik at alle som blir søkt på får beskjed om det, har antallet søk i listene gått drastisk ned.

Fra klokken 03 til 13 for to år siden, var det over 1,7 millioner søk i skattelistene, mens det i fjor i samme periode hadde vært 222.000 søk.

Gunnar Stabrum: Slik «tryller» de rike bort 250 milliarder fra skatten

Ap vil endre igjen
Arbeiderpartiet og SV har sagt at dersom de får makten igjen om to år, så vil de gå tilbake til den gamle ordningen med frislipp av søket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.