NA24.no

Nesten som i sjokk-kvartalet

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
I fjor kom sjokket - starten på året er ikke mye bedre.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at stadig flere industribedrifter må redusere aktiviteten i kjølvannet av finanskrisen.

NA24 - din næringslivsavis

Konjunkturbarometeret for første kvartal viser svært dårlige tall, men er likevel noe bedre enn før jul. Da lå den sammensatte konjunkturindikatoren på rekordlave -23 (sesongjustert). Nå har den steget til -21 - noe som fortsatt er svært dårlig.

Undersøkelsen viser at vilkårene for industrien er svært dårlige.

- Produksjonsvolumet falt, og det samme gjorde sysselsettingen. I tillegg var ordretilgangen merkbart svakere både i hjemme- og eksportmarkedet. Den negative utviklingen reflekteres i markedsprisene som svekket seg i samme tidsrom, skriver SSB.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Andelen industriledere som oppgir at manglende etterspørsel begrenser produksjonen er merkbart høyere enn i 4. kvartal. Ytterligere vekst i lagre av produkter for salg støtter dette resultatet. På den annen side synes ikke kapasitetsvansker eller mangel på kvalifisert arbeidskraft å være et problem lenger.

I tillegg har flere blitt pessimister, viser tallene.

- Andelen industriledere som vurderer generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2009) som negative er klart høyere enn i 4. kvartal 2008. Pessimismen er gjennomgående for samtlige industrinæringer med unntak av næringsmiddelindustrien, skriver SSB.

- Forventning om ytterligere nedgang i produksjonsvolumet, ordretilgangen og markedsprisene underbygger dette resultatet. Tilsvarende forløp registreres for andelen industriledere som oppgir at de overveier å justere ned vedtatte investeringsplaner. Dette tyder på negative utsikter også på lengre sikt, fortsettes det.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere