Nettavisen brøt ikke god presseskikk

Foto: Skjermdump

Arbeiderpartiet tapte mot Nettavisen i PFU i forbindelse med Roger Ingebrigtsen-saken.

26.02.13 16:39

Arbeiderpartiet klaget på vegne av kvinnen inn Nettavisen for Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter at hun ble identifisert i en kommentar i desember.

– Dette har økt min respekt for PFU. Alle må være ydmyk nok til å innrømme at dette har vært en vanskelig sak for alle de involverte. Jeg er fornøyd med at vi har fått gjennomslag for hvorfor vi gjorde det vi gjorde, og vi er glad for at vi ikke brøt god presseskikk, sier Gunnar Stavrum, sjefredaktør i Nettavisen.

Ap-politikeren innledet et seksuelt forhold med Roger Ingebrigtsen i 2004, da hun var 17 år. I november fortalte kvinnen om episoden til en partikollega og saken havnet i media.

Det resulterte i at Ingebrigtsen trakk seg fra stortingsnominasjonen i Troms Ap, hvor han kjempet om førsteplassen med tidligere AUF-leder Martin Henriksen. Den tidligere AUF-lederen er samboer med partikollegaen.

Umulig å unngå

– Vår viktigste jobb er å informere publikum og i denne saken følte vi at det var viktig å identifisere kvinnen, fortsetter han.

– Var det nødvendig å bruke navnet hennes?

– Slik jeg vurderer saken var det ikke mulig å belyse den uten å ha med så mange opplysninger at det ble identifiserende. Også tidligere har PFU lagt vekt på om personer i praksis blir identifisert - også når pressen ikke bruker navn. Dagens kjennelser er i tråd med tidligere praksis, og det skal PFU har ros for, fortsetter Stavrum.

Foruten Nettavisen har Finansavisen, iTromsø og til dels NRK identifisert kvinnen.

Ville ikke bruke bilde

Samtlige, inkludert, Nettavisen ble klaget inn på punkt 4.7 i Vær varsom-plakaten, der det oppfordres til å være varsom med bruk av navn og bilde på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige forhold.

Finansavisen og iTromsø valgte å omtale kvinnen med bilde.

- Jeg vil tro at utvalget vurderte det slik at bildebruk er mer belastende, slik at hun lettere bli identifisert av folk som ikke kjenner henne. Det sentrale her var hvilken posisjon hun hadde, og vi tok hensyn så langt vi kunne i presentasjonsformen, sier Stavrum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.