*Nettavisen* Økonomi.

Nettavisens nye kommentarsystem skal gi mer debatt

Nyhetsredaktør Erik Stephansen (til venstre) og ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum har store forventninger til Nettavisens nye kommentarsystem.

Mens de fleste konkurrentene stenger og begrenser kommentarfeltene, går Nettavisen motsatt vei.

23.11.15 12:48

I dag lanserer Nettavisen et nytt og egenutviklet kommentarsystem som er uavhengig av Facebook og kommentarplattformen Disqus, som mange norske mediehus bruker.

Målet er å gi en bredere og sakligere debatt på Nettavisens artikler.

- De fleste mediehusene stenger og begrenser kommentarfeltene sine fordi det er blitt for uhåndterlig. Nettroll, hets og hatkommentarer ødelegger debattene og gjør det vanskelig å moderere innlegg, sier nyhetsredaktør Erik Stephansen.

Kan fortsatt kommentere anonymt
Hovedmålet med det nye systemet er å få kontroll på verstingene – et mindre antall personer som gjerne bruker flere kontoer til å sjikanere motdebattanter.

- Dette er personer som stadig vekk avsporer debattene og jager vekk vanlige lesere ved skjellsord, uthenging, hatmeldinger, sier Stephansen.

- Det nye systemet lar fortsatt folk være anonyme, fordi vi ser en egen verdi i dette. Det kan være mange gode grunner for å være anonym. Kanskje er du ansatt i en kommune eller en liten bedrift og ønsker å kommentere kritikkverdige forhold uten at det får jobbmessige konsekvenser.

- Vil få flere med i debatten
Forskjellen på det nye systemet og tidligere diskusjonsplattformer er at Nettavisens moderatorer vet hvem de anonyme brukerne er. Hittil har det bare vært å opprette en ny profil hvis du blir utestengt, nå er ikke det mulig lenger.

- Vi skal fortsatt ha en liberal profil. Det er ikke hva du sier som skal stoppes, men hvordan du sier det. Målet er å få med flere i debattene. Mange kvier seg i dag for å gå inn og være med. Vi tror at disse vil komme tilbake igjen og bidra i debattene hvis risikoen for utskjellinger, hat og sjikane blir mindre, mener Stephansen.

Slipper Facebook-redigering
Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum understreker at det er viktig prinsipp at det er den som ytrer seg, som også har hovedansvaret for å holde seg innenfor norsk lov.

- Derfor er vi opptatt av en sikker identifisering av hvem det er som skriver kommentar.

- Vi har i det siste sett flere eksempler der Facebook redigerer innhold fra norske nettsider. Vi velger derfor å ha vårt eget debattsystem, og gå bort fra Facebook, for å ha full kontroll, fortsetter Stavrum.

Nettavisen har fått 200.000 kroner i støtte fra Fritt Ord til utviklingen av det nye kommentarsystemet.

Hva mener du? Bli med i debatten om debatten i kommentarfeltet under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.