Nettjournalistene er blå

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

... mens papirjournalistene er røde

07.06.11 15:32

NONA (Norwegian Online News Association), som er interessegruppen for nettjournalister i Norge har gjennomført en større undersøkelse blant sine medlemmer. Undersøkelsen avslører store forskjeller på journalistene i «nye medier» mot journalistene i de «gamle.»

Blant annet viste undersøkelsen, som ble publisert på netthoders seminar 7.juni, politiske forskjeller blant journalistene. Der den totale medlemsmassen til Norsk Journalistlag (NJ) har en klar overvekt av personer som stemmer på de røde partiene (Rødt, SV, AP og SP) så er det en overvekt for de blå partiene (Frp, Høyre, Krf og Venstre) blant journalistene på nett.

Netthodene vil ha nett
En annen forskjell, som kanskje ikke er så overraskende, er at netthodene klart foretrekker sin egen kanal som nyhetsgiver. Hele 3 av 4 velger nett mot litt over 1 av 3 blant alle journalister i NJ. Det er også forskjell i hva man mener mediene bør gjøre. Hos de som jobber på nett er det hele 72,5 prosent som mener at mediene bør avsløre det som skjer, mens prosenten er på 60 prosent hos NJs medlemmer hvor flere mener at man bør kommentere og referere.

Uenige med sine arbeidsgivere
Netthodene og utgiverne (de som står bak mediene) er uenige om flere ting om nettet, men mest av alt om man bør ta betalt for nettavisene. Det er også uenighet om brukerskapt innhold bør kontrolleres før det publiseres. Utgiverne vil både ta betalt og kontrollere innhold, og selv om mange av netthodene er enige er det langt mindre støtte til dette enn hos utgiverne.

Avislederne mener også at iPad har forandret mulighetene for å ta betalt for digitale nyheter, noe netthodene ikke er helt enige i.

Du kan se hele undersøkelsen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag