NA24.no

Nettpiratene åpner igjen

Sist oppdatert:
Onsdag ble nettsiden The Pirate Bay stengt i en storstilt politiaksjon. Allerede i dag starter piratene herjingen igjen.

Rundt klokken ni i dag morges åpnet siden The Pirat Bay opp igjen på ny adresse, melder Expressen. På fredag oppgav den svenske piratsiden at de skulle åpne opp igjen.

-Vi har bestilt nye servere, og med litt flaks kommer vi til å være oppe igjen på fredag, fortalte Fredrik Neij, som er en av personene bak siten. Men det er først på morgenkvisten lørdag at de er oppe og går.

NA24 - din nye næringslivsavis

Blant de mest populære sidene

Siden er blant de mest populære og største knutepunktene for fildeling i verden, og har etter egne anslag rundt én million brukere. Film og musikkindustrien frykter at fildeling vil påføre dem tap i multimilliardklassen som følge av tapte salgstall.

Grunnen til at svensk politi ikke bare kan bure inne piratene, er usikkerhet om informasjonen som ligger på fildelingssidene virkelig er brudd på opphavsretten.

The Pirate Bay innholder såkalte torrents, som brukes til å laste ned filer. Men selve torrent-filer er bare filer som filer som inneholder informasjon som nedlastingsprogrammer kan bruke til å finne det den egentlig leter etter, som for eksempel nye tv-serier eller filmer. Det ligger med andre ord ikke kopibeskyttet materiale ute på selve Pirate Bay-siden.

Bush bak aksjon

Ifølge SVTs nyhetssending Rapport var Det hvite hus i Washington innblandet da politiet konfiskerte serverne til The Pirate Bay. Den amerikanske filmindustrien taper etter egne beregninger 40 milliarder kroner i året på ulovlig nedlastning.

-Vi applauderer svenske myndigheter, sier visepresident John G. Malcolm i den amerikanske lobbygruppen Motion Picture Association of America (MPAA), melder Dagens Næringsliv

At aksjonen skal ha kommet på initiativ fra et annet lands styresmakter har skapt sterke reaksjoner i Sverige.

- Det er en urovekkende trend at vår regjering ikke kan stå imot Bush-administrasjonen, sa den svenske riksdagsmannen Johan Linander til Svenska Dagbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere