Nettslaver skjuler uvanen

Foto: (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Én av åtte har problemer med overdreven nettbruk, og én av 11 forsøker å holde surfingen skjult.

18.10.06 19:44

HOUSTON (NA24): Mer enn én av åtte amerikanere viser minst ett tegn på problematisk mye internettbruk, ifølge en fersk spørreundersøkelse foretatt av Stanford University School of Medicine.

- Vår telefonundersøkelse indikerer at potensielle tegn på problematisk internettbruk er til stede for en betydelig del av befolkningen, heter det i undersøkelsens konklusjon, ifølge en pressemelding..

- Vi fokuserer ofte på hvor fantastisk internett er - hvor enkelt og effektivt det kan gjøre ting. Men vi må også ta inn over oss det faktum at dette skaper reelle problemer for en del av befolkningen, sier professor Elias Aboujaoude, som er hovedansvarlig for undersøkelsen.

Han sier en liten, men økende, gruppe nettbrukere oppsøker behandling for en avhengighet som minner om den man finner hos rusmisbrukere eller personer som har problemer med impulskontroll. De bruker nettet tvangsmessig, og sjekker e-post, skriver blogg-innlegg, surfer på nettet og deltar i chat-rom.

Mest menn
Den typiske nettmisbrukeren er en enslig, universitetsutdannet, hvit mann i 30-årene, som anvender rundt 30 timer i uken på nettbruk som ikke er nødvendig.

Aboujaoude sier at pornografi og gambling har fått mye oppmerksomhet, men at misbruket like gjerne kan dreie seg om andre ting, som chat-rom, netthandel og nettsteder for folk med spesielle hobbyer.

Undersøkelsen ble gjort via telefon, og 2.513 voksne amerikanere ble intervjuet. Av disse var 68,9 prosent regelmessige brukere av nettet.

Blant funnene:

¿ 13,7 prosent fant det vanskelig å være borte fra nettet flere dager på rad.
¿ 12,4 prosent var svært ofte eller ofte på nett lenger enn de hadde planlagt.
¿ 12,3 prosent hadde følt behov for å redusere nettbruken
¿ 8,7 prosent forsøkte å skjule ikke-nødvendig nettbruk for familie, venner eller arbeidsgiver.
¿ 8,2 prosent brukte nettet for å slippe unna problemer eller for å lindre dårlig humør
¿ 5,9 prosent sa forholdet deres led på grunn av overdreven nettbruk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.