NA24.no

Nettsvindel mot Nordea-kunde

Foto: Illustrasjon: Scanpix/EPA PHOTO/PA/DAVID CHESKIN
Sist oppdatert:
En norsk Nordea-kunde ble frastjålet titusener i et svindelangrep på nettet.

Nettsvindel er et økende problem, også for bankene. Internettbedragere gjorde denne uken et forsøk på å lure storbanken Nordeas svenske kunder med en masseutsendelse av e-post.

NA24 - din næringslivsavis

En svensk Nordea-kunde ble frastjålet 900.000 kroner i et såkalt phishing-angrep, som går ut på å få bankens kunder til å logge seg inn på en falsk nettside. Så langt har storbankens norske kunder blitt skånet for slike svindelforsøk. Men nå er det slutt på det.

Tapte 40.000 kroner
I forrige uke ble en norsk Nordea-kunde frastjålet 40.000 kroner i en phising-svindel.

- Vi hadde en sak i forrige uke. Det er første gang for vårt vedkommende. Det var kunden selv som oppdaget det, og vedkommende ble svindlet for 40.000 kroner, sier informasjonssjef Rune Kibsgaard Sjøhelle til NA24.

Ifølge ham fikk kunden tilbake pengene sine dagen etterpå, og dermed var det banken som tapte penger. Saken er politianmeldt.

- Vi tar dette veldig alvorlig og jeg tror vi kommer til å se flere slike forsøk, sier Sjøhelle men legger til at nettbankene samtidig blir sikrere.

Mer svindel før
- Vi ser at dette er en økende trend at man forsøker å bryte seg inn i en nettbank. Vi har vært forskånet så langt, men vi har ikke vært så naive at vi tror det kommer til å vare.

Men selv om det har blitt flere slike svindelforsøk i det siste, påpeker Sjøhelle at bankkundene er vel så godt sikret nå.

- Historisk sett var det også svindel med brevgiro. Man tror at de gamle løsningene var så mye bedre, men det hendte også at brevgiroer ble fisket ut av postkassene, avslutter Sjøhelle.

Mer phishing
Norge topper listen over nettangrep i Europa, viser en undersøkelse fra Symantec. I løpet av de siste månedene av 2006 oppdaget Symantec totalt 166.248 unike phishing-meldinger via e-post, et gjennomsnitt på 904 om dagen. Dette er en økning på 6 prosent fra foregående periode, ifølge digi.no.

Rapporten viser i tillegg en tydelig trend mot utviklingen av globale, samvirkende nettverk som utfører kriminelle aktiviteter og som sammen raffinerer og videreutvikler nye angrepsmetoder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere