*Nettavisen* Økonomi.

NHH-professor: - Uttrykk for dårlig forretningsskikk

Økonomiprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH) ble overrasket da han hørte om oppkjøpet av Frank Mohn-konsernet. Foto: Vidar Langeland (Bergensavisen)

Økonomiprofessor Thore Johnsen stempler foranledningen til salget av Frank Mohn-konsernet som «uvanlig».

07.04.14 14:20

Trond Mohn har solgt hele Frank Mohn-konsernet til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner.

Det har satt sinnet i kok hos sønnen, medaksjonær Frederik Wilhelm Mohn, skriver Bergensavisen.

LES OGSÅ: Sønnen til Trond Mohn: – Skam deg

- Han kan tørke seg et visst sted. Jeg er ikke opptatt av pengene, jeg er opptatt av industriutviklingen på Vestlandet, sier Frederik Wilhelm Mohn til TV 2.

- Trolig nødvendig
Økonomiprofessor Thore Johnsen ved NHH stusser på at sønnen Frederik Wilhelm Mohn, sier at salget skjedde bak hans rygg.

- Isolert sett virker dette som uvanlig og uttrykk for dårlig forretningsskikk. Det er spesielt når det ikke er full åpenhet mellom eierne, sier Johnsen.

- Handlingen er ikke vanlig, men det er grunn til å tro at den har vært nødvendig på grunn av en økende konflikt og mistillit mellom far og sønn. Når familien skal ut, og han som opprinnelig skulle overtatt vel ikke er aktuell, da var nok dette nødvendig, sier Johnsen.

- Hva tenker du om tidspunktet for salget?

- Det er bedre å gjøre det når konsernet er oppe enn på vei nedover. Alfa Laval er langt fra de dummeste eierne. De er profesjonelle, industrielle eiere. Men dette var like fullt overraskende, sier Johnsen.

Er en beundrer
Samtidig mener Johnsen at det er naturlig at salget ville finne sted før eller senere.

- Når du ser på hva som skjer i olje- og shippingmarkedene, er det naturlig å vurdere om andre eier kan videreforedle virksomheten med bedre styrke, sier han.

NHH-professoren føler for å si at han er en beundrer av Trond Mohn som forretningsmann - og finansmann.

- Det er en helt utrolig prestasjon å produsere 100 prosent i Norge og selge så å si 100 prosent utenfor Norge med slik suksess, sier Johnsen.

- I tillegg til å være en dyktig industrileder, har Trond Mohn gjennom sitt private investeringsselskap skapt utrolig mye verdier gjennom valutahandel også. Det er en hedersbetegnelse å posisjonere seg i finansmarkedet med så stor lønnsomhet og innsikt. Det viser en annen teft enn det han er mest kjent for.

- Det er også svært imponerende hvordan han har disponert sine gaver, tilføyer Johnsen.

Les flere saker i Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag