Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

NHH-professorer lånte ut penger - tok 214 prosent rente

NHH-professor Guttorm Schjelderup forklarer de strenge lånebetingelsene med høy risiko. Her på et møte i 2014 som medlem av skatteutvalget. (Scheel-utvalget).
NHH-professor Guttorm Schjelderup forklarer de strenge lånebetingelsene med høy risiko. Her på et møte i 2014 som medlem av skatteutvalget. (Scheel-utvalget). Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Og krevde 400.000 kroner for én dags forsinkelse.

En ung og ukjent eiendomsinvestor i Bergen, Øyvind Berger, tok lån i gråmarkedet for å få gjennomført et eiendomskjøp til 40 millioner kroner. Det hele endte med konkurs hvor kravene beløper seg til 180 millioner kroner, skriver Bergens Tidende (BT) onsdag.

BTs gjennomgang av låneavtalene viser at Berger blant annet inngikk låneavtale med to NHH-professorer - Leif Sandal og Guttorm Schjelderup. Av kontrakten fremgår det at økonomiprofessorene lånte ut seks millioner kroner. Lånet skulle tilbakebetales tre måneder senere.

Renten ble satt til 1,2 millioner kroner i løpet av nedbetalingstiden. Det tilsvarer 20 prosent rente på tre måneder, eller 80 prosent dersom man regner det om til en årlig rente.

Avtalen inneholder tøffe betingelser dersom lånet ikke tilbakebetales i tide. Forsinkelsesrenten var ti prosent per måned. Det tilsvarer en årlig rente på 120 prosent, eller 213,8 prosent hensyntatt renters rente-effekten.

Bergers lån til NHH-professorene ble tilbakebetalt i tide og etter tre måneder satt Leif Sandal og Guttorm Schjelderup dermed igjen med en gevinst hver på 600.000 kroner på de tre millionene hver av dem hadde lånt ut.

På spørsmål fra BT om hvorfor en NHH-professor låner ut penger i gråmarkedet svarer Sandal:

- Jeg er komfortabel med å drive lovlig forvaltning av egen formue.

Guttorm Schjelderup skal være av samme oppfatning og brukte ifølge BT et advokatfirma for å sikre lovligheten av avtalen.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere