NA24.no

NHH satser på private equity

- Forskningssenteret skal øke kunnskapen om hvordan aktiv eierkapital fungerer og bidrar til bedrifter, investorer og samfunn, sier Jan I. Haaland, rektor ved NHH.
- Forskningssenteret skal øke kunnskapen om hvordan aktiv eierkapital fungerer og bidrar til bedrifter, investorer og samfunn, sier Jan I. Haaland, rektor ved NHH. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
Åpner i dag det første forskningssenteret i Norden for private equity.

«Argentum Centre for Private Equity» etableres som et felles initiativ fra aktører i den norske finansbransjen og NHH i forbindelse med at Argentum er 10 år. Private equity (PE), eller aktiv eierkapital, er en betegnelse på langsiktige investeringer i unoterte bedrifter med høyt vekstpotensiale. Aktive eierfond bidrar med kompetanse og kapital for å utvikle slike bedrifter.

- Målsettingen er å produsere objektiv og uavhengig forskning av høy kvalitet om emner knyttet til aktiv eierkapital innen finans. Forskningssenteret skal øke kunnskapen om hvordan aktiv eierkapital fungerer og bidrar til bedrifter, investorer og samfunn, sier Jan I. Haaland, rektor ved NHH i en melding.

Nytt i Norden
«Argentum Centre for Private Equity» vil bli det første uavhengige forskningssenteret av sitt slag i Norden, og ett av svært få i Europa. Sammenliknet med USA, er aktiv eierkapital ganske nytt i Europa, og det er forsket lite på feltet.

- Aktiv eierkapital blir stadig mer utbredt som eierform. Dette reiser en rekke spørsmål som vi tror vår forskning kan bidra til å svare på, sier førsteamanuensis ved NHH Carsten Bienz i meldingen, han skal lede senteret.

Den norske og nordiske PE-bransjen har vokst betydelig de siste ti år og er en viktig kapitalkilde for bedrifter. Eksempelvis forvaltet norske aktive eierfond 61 milliarder kroner i 2011, en økning fra 7,5 milliarder kroner i 2001.

- Aktiv eierkapital er en ung næring i Norge. Vitenskapelige analyser av vår rolle og funksjon vil være nyttig. Det er spesielt viktig å belyse verdiskapning og vår samfunnsøkonomiske betydning. Som gammel NHH student er det spesielt hyggelig å kunne bidra, sier Tellef Thorleifsson, partner i Northzone i meldingen.

Finansiering på 8 millioner kroner
Argentum vil sammen med HitecVision, Energy Ventures, PWC, Norvestor Equity, Northzone og BA-HR bidra med 8 millioner til forskningssenteret over fem år. Bidragsyterne har stor tro på at forskningssenteret gjennom objektiv forskning vil bidra til utvikling av markedet, fagfeltet og generelt øke kunnskapen om private equity.

Senteret får navn etter Argentum som har hatt en viktig rolle i utviklingen av den norske PE-bransjen.

- For Argentum er det viktig at bransjen fortsatt utvikler seg videre. Et forskningssenter på NHH vil kunne bidra til dette ved å skape en økt forståelse for hvordan aktivaklassen fungerer og de ringvirkninger den har. Vi i Argentum er stolte over å kunne bidra til etableringen av dette senteret, uttaler administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere