*Nettavisen* Økonomi.

NHO tar lønnsoppgjør med SSB

Svein Oppegaard reagerer kraftig på prognosene fra torsdagens SSB-rapport. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB/Scanpix)

Oslo (NTB-Mats Rønning): Statistisk sentralbyrås anslag for lønnsveksten i årene som kommer skaper oppstandelse i NHO.

- NHOs ambisjon med årets og de kommende lønnsoppgjørene er å få ned lønnsveksten. I årets oppgjør vil vi se 2-tallet, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, til NTB.

Han reagerer kraftig på prognosene fra torsdagens SSB-rapport. Der anslås en årlig lønnsvekst på mellom 3,5-3,8 prosent de nærmeste fire årene.

- Anslagene er altfor høye. Det er velkjent at det særnorske høye kostnadsnivået er en stor ulempe for norsk næringsliv, framholder Oppegaard, som mener det norske kostnadsnivået fremdeles er for høyt, selv om kronen har svekket seg noe.

- Alvorlig

NHO-direktøren viser til at Fellesforbundets krav i forhandlingene med Norsk Industri er å opprettholde kjøpekraften.

- Dersom SSBs prognose for prisvekst på 2,3 prosent slår til, sikres kjøpekraften allerede med lønnsoverhenget fra i fjor og lave lønnstillegg i år, mener Oppegaard.

Han tar til orde for et større taktskifte for å sikre norsk konkurranseevne.

- Situasjonen innebærer en risiko for at vi mister for mange konkurranseutsatte bedrifter og får for få nye. Det er alvorlig. Når vi i tillegg ser at lønnskostnadsandelen i industrien ligger høyere enn gjennomsnittet for de siste ti årene, er det et tydelig signal på svakere lønnsevne og konkurransekraft i industrien.

Oppegaard minner om mandatet fra NHOs medlemsbedrifter i årets lønnsoppgjør:

- Kostnadsnivået i Norge er for høyt. Lønnsveksten i 2014 må bli minimum 0,6 prosentpoeng lavere enn i 2013 og andre sektorer må tilpasse seg rammen i frontfaget, oppsummerer han.

- Har tålt vekst

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil norsk næringsliv tåle en lønnsvekst opp imot 3,8 prosent i årene som kommer.

- Hvis vi ser tilbake, har vi hatt en ganske kraftig lønnsvekst sammenlignet med utlandet i mange år og kommet opp på et høyt nivå. Det har norsk næringsliv så langt tålt, fordi det har vært veldig god lønnsomhet, sa administrerende direktør Hans Henrik Scheel i SSB til NTB torsdag.

- Man kan alltid peke på at det er faremomenter. Men det er ikke slik at vi ser et akutt behov for en generell bedring av lønnsomheten akkurat nå, fortsatte han.

At Norge selger sine produkter dyrt og importerer billig er en forklaring på at norsk økonomi til nå har tålt en høy lønnsvekst, mener SSB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.