*Nettavisen* Økonomi.

Ni av ti svindlere er menn

Foto: Scanpix

Ny underskelse viser at mannlige toppledere er verst i klassen når det gjelder svindel.

09.01.12 10:05

I en undersøkelse som er gjennomført av revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG, viser det seg at menn er verstinger når det gjelder svindel.

KPMG har gjennomgått 348 svindelsaker fra 69 forskjellige land, noe som viser at økonomisk kriminalitet utføres av menn i alderen 36 til 45 år. Det har imidlertid noen naturlige årsaker.

- I 87 prosent av tilfellene er det menn som står bak. Det har både sammenheng med en generell forskjell i risikoholdning mellom menn og kvinner og underrepresentasjon av kvinner i topplederstillinger, sier leder for granskningsgruppen i KPMG, Per Sundbye, i en pressemelding.

- Konsekvensen av det siste er at de har færre muligheter til å begå svindel, legger Sundbye til.

Toppledere er verstinger
Undersøkelsen viser at ledere i økonomi- og finansavdelinger og administrerende direktører står for mer enn halvparten av de avdekkede svindlene.

Årsaken er at de har størst mulighet for å gjennomføre aktiviteter som blir klassifisert som svindel.

- De har større formelle fullmakter som gjør at større beløp kan stå på spill. I tillegg har de betydelig sosial makt og innflytelse som generelt gjør de lettere kan påvirke eller skremme medarbeidere rundt dem til deltagelse eller taushet, forklarer Per Sundbye.

To hovedårsaker
Han forteller videre at det er to hovedårsaker til svindelen - enten vil man skjule dårlig arbeid og tap, eller så gjør ledere det for egen vinning.

- Det er viktig å huske at mange bedragere ikke gjør dette for egen direkte vinning, men i et håp om å redde selskapet, uttaler lederen for granskningsgruppen.

Analysen viser også en økning i avdekking av svindel blant ansatte som har jobbet lenge i et selskap. Undersøkelsen avslører at 60 prosent av svindlerne hadde jobbet i selskapet i mer enn fem år før svindelen ble oppdaget, mens 33 prosent av svindlerne jobbet der i mer enn ti år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.