NA24.no

Ni banker bryter forbud

(Thinkstock.com)
Sist oppdatert:
Ni banker bryter kredittkortregel. Forbrukerrådet ber Finanstilsynet gripe inn. Se hvilke banker det gjelder.

Finanstilsynet har tidligere i år sagt nei til kredittkort som obligatorisk del av bankpakker for unge.

I et brev til Finanstilsynet har nå Forbrukerrådet dokumentert at dette salget fortsetter i mange banker:

Forbrukerrådet utførte en stikkprøve av bankenes produktpakker for å sjekke om norske banke holder seg innenfor retningslinjene.

Ni banker avslørt
Totalt ni banker, blant dem Fokus Bank og Nordlandsbanken, tilbyr fortsatt studentpakker med obligatorisk kredittkort – i strid med tilsynets vedtak.

- Vi fant at ni banker fortsatt tilbyr studentpakker med det som ser ut til være obligatorisk kredittkort. Forbrukerrådet stiller spørsmålstegn ved lovligheten av dette, og ber Finanstilsynet om en avklaring, sier fagdirektør i forbrukerrådet Jorge B. Jensen til Nettavisen NA24.

Bekymringsfullt for unge
Forbrukerrådet er bekymret over at studenter med beskjeden inntekt blir tilbudt pakker på dagligbanktjenester (brukskonto med nettbank, kontofon og debetkort), som er gunstigere priset enn om man kjøper produktene og tjenestene hver for seg, og hvor kredittkort inngår som en obligatorisk del av avtalen.

- Ettersom det ikke er mulig å oppnå rimeligere banktjenester uten tilsynelatende samtidig å måtte akseptere kredittkort, vil det etter all sannsynlighet føre til at mange unge som i utgangspunktet ikke har ønsker eller planer om å anskaffe kredittkort, likevel skaffer seg det, sier Jensen.

Må selv ta initiativet
Forbrukerrådet mener det må være en forutsetning at kunder selv tar initiativet for å skaffe seg kredittkort. Det må også være en forutsetning at banken både kredittuvrderer kunden og bistår med rådgivning.

- Produktpakker, ofte kalt lojalitetsprogram, kan gjøre det vanskelig for forbrukerne å orientere seg i prisene, å velge fritt og ha ha en innelåsende effekt, sier Jensen.

Ikke første gang
Det er ikke første gang Finanstilsynet slår ned på bankenes produktpakker:

Tilsynet vurderte våren 2011 DNBs markedsføring og salg av et helkundekonsept - og i juni 2011 slo tilsynet fast at bankens det var i strid med forbudet mot produktpakker

Senest våren 2012 fikk 25 banker frist til midten av mai med å vise at de ikke brøt forskriften som regulerer slike produktpakker.

Og tidligere i år reagerte tilsynet overfor DNB, som over lengre tid hadde tilbudt totalavtalen Student. Den ga blant annet brukskonto, forsikring - og kredittkort.

Ni banker avslørt i stikkprøve
De ni bankene som er avslørt i Forbrukerrådets stikkprøve er:

Fokus Bank

Nordlandsbanken

SpareBank 1 Buskerud Vestfold

Sparebanken Vest

SpareBank 1 Søre Sunnmøre

Kvinesdal Sparebank

Totens Sparebank

Tysnes Sparebank

Hegra Sparebank

Stiller spørsmål om DNBs praksis
Forbrukerrådet retter også pekefingeren direkte mot landets største bank DNB.

Rådet viser til et oppslag i NRK radio 18.10.12 om en elev i den videregående skole som uoppfordret fikk tilsendt et kredittkort i posten fra DnB. Den 18 år gamle gutten hadde verken behov eller ønske om kredittkort.

- Vi har erfaringer fra andre liknende tilfeller, og er bekymret over denne utviklingen. Vi ber derfor Finanstilsynet om å vurdere ovenstående tilfeller opp mot de generelle krav om god forretningsskikk og forsvarlig virksomhet, i tillegg til produktpakkeforskriften og eventuelt annet relevant regelverk under Finanstilsynets forvaltningsområde, sier Jensen.

Skal følge reglene
FNO var ukjent med saken da Nettavisen NA24 tok kontakt.

- Det er vanskelig å ta stilling til hvordan disse stikkprøvene er gjennomført og hvor utsagnskraftige de er. Men vi legger uansett til grunn at bankene følger gjeldende regler, sier kommunikasjonsidrektør i FNO Leif Osland i en kommentar.

DNB vil rydde opp
- I forbindelse med endrede forskrifter rundt programpakker til unge så innførte DNB valgfrihet på MasterCard i programpakkene for unge i sommer, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB til Nettavisen NA24.

- Det er kunden selv som bestemmer og velger om MasterCard er et ønske eller ikke, og det kommer også godt fram på våre nettsider. Vi ønsker ikke å selge MasterCard til kunder som ikke vil ha det, og dersom det har vært gjort en feil fra vår side i denne konkrete saken så ønsker vi å rydde opp i det. Vi har løpende hatt god dialog med Finanstilsynet om den nye praksisen, sier Rasmussen.

Har endret praksis
- Nordlandsbanken endret sine rutiner for salg av programpakker til studenter i sommer. Kunder som ikke ønsker kredittkort skal ikke pådyttes slike kort. Om kunden ønsker kredittkort eller ikke, avklares i dialog mellom kunde og rådgiver, sier administrende direktør i Nordlandsbanken Bjørn Sture Trymbo til Nettavisen NA24.

Fokus Bank avviser kritikken fra Forbrukerrådet.

- Vi kjenner oss på ingen måte igjen i denne kritikken. I Fokus Bank har vi to ulike tilbud til unge kunder - Basis og 24/7 UNG. Felles for begge løsningene er at de er gebyrfrie. Det er altså ikke noe å tjene på å velge det ene eller det andre i forhold til rentesatser, gebyrer eller lignende. De koster begge kroner null og det er helt opp til kunden hva de velger. Dersom enkeltkunder mot formodning har opplevd at de må bli kredittkortkunde gjennom å bli studentkunde hos oss, er det noe vi beklager, sier informasjonssjef Stian Arnesen i Fokus Bank til Nettavisen NA24.

Det eneste som skiller de to, er at 24/7 UNG også inneholder et kredittkort. Først dersom kunden selv har bedt om å få 24/7 UNG eller et kredittkort, skal kunden motta dette fra oss. Ingen av våre kunder skal altså motta 24/7 UNG eller kredittkort dersom de ikke har bestilt dette selv. Vi mener vår praksis overfor svært unge kunder illustrerer dette.

Tenåringer som fyller 18 år mottar automatisk Basis - altså en løsning uten kredittkort. Vi mener derfor det er direkte feil å si at vi trosser et forbud, men dersom Finanstilsynet deler Forbrukerrådets syn om at vårt tilbud et i strid med regelverket, vil vi selvsagt gå i dialog med dem om dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere