NA24.no

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Ni menn dømt for skattesvik

Sist oppdatert:
Bøter og over 14 års fengsel totalt for å gjemme penger i skatteparadiser.

Finansmannen Christen Sveaas solgte i år 2000 sine 68 prosent av selskapet Star Vision. Pris: 2 millioner kroner. De kommende ukene var eierskapet innom både Singapore og De Britiske Jomruøyene. Men så ble selskapet kjøpt opp av norske Software Innovation, IT-selskapet som blant annet har utviklet minside.no. Prisen lå nå på hele 131 millioner. Gevinsten ble gjemt bort i diverse skatteparadiser.

Lurte Sveaas for 120 millioner
I alt ni menn er nå dømt til fengsel i til sammen 14 år og tre måneder for denne og tre lignende situasjoner. De skal ha lurt Sveaas for 120 millioner kroner totalt, skriver Dagbladet fredag.

To år tidligere ble Sveaas lurt på omtrent samme måte. Han gikk da glipp av nesten 30 millioner kroner da han solgte Genera AS til Geir Abelseth og en av de andre dømte, for 10 millioner. Abelseth er dømt til to år og ni måneder bak murene.

Gisle Naurstad er også en av de dømte. Han må belage seg på to år og fem måneder i fengsel. Videre mottar han 1,7 millioner kroner i bot for ikke å ha betalt skatt for en inntekt på 20 millioner kroner i selvangivelsene for 2000 og 2001.

Største unndragelsen i Norge
Tilsammen ble 114 millioner kroner unndratt fra beskatning etter operasjonene, ifølge dommerne. Pengene ble gjemt bort ved bruk av selskaper og banker i Isle of Man, Luxembourg, Gibraltar, De Britiske Jomfruøyene og Turks and Caios. Det gjør denne saken til den største skattesaken mot personlige skatteytere i Norge.

- Om Christen Sveaas skulle føle seg lurt eller ei, har ikke vært en del av saken her. Vi har bare forholdt oss til skattesvikene, sier politiadvokat Trude Stanghelle til Dagbladet.

Trond Frisvold ble dømt til to år og seks måneders fengsel, mens Kristian Birkeland fikk to år og en måned. Ytterligere fem menn er også dømte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere