*Nettavisen* Økonomi.

Nicht mer tysk

Foto: Getty Images

En av Norges viktigste handelspartnere blir nedprioritert når færre og færre snakker språket.

19.10.06 11:43

Les NA24 på mobil

Til tross for at Tyskland er en av våre viktigste handelspartnere, går andelen av de som behersker språket drastisk ned.

- Beklagelig, mener Statkraft.

NA24 - din næringslivsavis

Norsk-tyske handelsrelasjoner går flere hundre år tilbake i tid, og har de siste 50 årene bidratt sterkt til veksten i norsk utenrikshandel. Tyskland er i dag en av våre viktigste handelspartnere, men til tross for dette går andelen av de som behersker språket og de viktige kulturforskjellene drastisk ned.

Egen tyskklasse
- Dette er veldig bekymringsfullt. Det at færre og færre behersker det tyske språk er en stor ulempe for norsk næringsliv i Tyskland, sier Einar O. Haugen i Statkraft til NA24.

Hans jobb består blant annet av å ansette Statkraft-medarbeidere i Düsseldorf og Amsterdam. Nå har de gått til drastiske verk for å forberede medarbeidernes språkkunnskaper.

- Vi har startet en egen tyskundervisning for våre ansatte i tysktalene land. Men det hadde vært en helt klar fordel om de ansatte kunne tysk fra dag én, sier Haugen.

Han sier imidlertid at manglende tyskkunnskaper ikke skal ødelegge for jobbkandidater med ellers gode kvalifikasjoner.

- Vi har vel vært litt snille med de som ikke kan tysk og sendt dem på kurs, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trøbbel for fremtiden
Haugen tror Norsk industri vil få et problem om de ikke har folk som behersker tysk i fremtiden.

- Det er ikke bare selve språket, men også kulturforskjellene det er viktig å kjenne til med tanke på våre relasjoner til Tyskland. Kan man ikke språket går man glipp av svært mye selv om engelsk i mange tilfeller er godt nok, sier Haugen.

Halvor Molland, informasjonssjef i Hydros aluminiumsdel syntes også det er beklagelig at flere velger bort tysk til fordel for andre språk.

- Selv om forretningsspråket i Hydro er engelsk er det en stor fordel å beherske blant annet tysk, sier Molland til NA24.

Han forklarer at svært mange av Hydros ansatte er kontinuerlig dialog med tyskere, enten over telefon eller i form av forretningsreiser, og at det derfor er en fordel at som mange som mulig behersker språket.

- Jeg snakker selv tysk, og har hatt store fordeler av det, sier han.

Færre på skolebenken
Stadig færre elever velger tysk på skolen, og stadig færre studenter ser verdien av studier i Tyskland.

For 20 år siden var det hele 4000 norske studenter i Tyskland. For fem år siden var det 637, og i dag er det kun 207 igjen, viser tall fra Statens Lånekasse.

Mange av dagens bedriftsledere snakker tysk og har kjennskap til forskjellene i foretningskulturen. Når disse kunnskapene går av med pensjon, vil dette kunne få konsekvenser for fremtidig norsk-tysk handel.

Et paradoks er kanskje at andelen av norske økonomistudenter i utlandet ligger på 24 prosent i Australia og 0,83 prosent i Tyskland.

Norsk utenrikshandel med Australia ligger for øvrig på under 0,2 prosent mens Tyskland er vår største handelspartner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.