Gå til sidens hovedinnhold

Nigel Farage: - Norges befolkning ble bedratt

Vi ble lurt inn i EU bakveien, mener mannen som fikk Storbritannia ut av det europeiske fellesskapet.

KØBENHAVN (Nettavisen): Norge er skrekkeksempelet Nigel Farage bruker når han holder foredrag om EU.

- Dere stemte ikke for Schengen, dere stemte ikke for det indre marked. Likevel fikk dere det, sier Nigel Farage til Nettavisen.

- Dere ble bedratt av politikerne.

Spår at EU rakner

Nigel Farage er forretningsmannen som ble leder for UKIP og dermed den viktigste lederen for Brexit-kampanjen som fikk flertall for å melde Storbritannia ut av EU.

Han er overbevist om at hele EU vil rakne i løpet av fem til ti år.

- Jeg vet ikke hva som blir det neste. Blir det Danmark og dexit, eller Nederland og nexit, eller blir det Sverige og sexit. Jeg vet ikke, men det jeg vet er at hele systemet kommer til å falle sammen, sa Farage da han snakket for flere tusen nordiske forretningsledere på Presidents Institute i København.

LES også: Dette betyr brexit for lommeboken din
OG her: - Nigel Farage trekker seg

Overregulert og for dyrt

Farage er ute av britisk politikk, men er fortsatt aktiv i Brussel. Og han kommer til å følge nøye med at det virkelig blir en utmeldelse - det han kaller en «hard» brexit - og ikke en såkalt «soft» brexit, som ifølge Farage er politikerspråk for fortsatt å være medlem.

- Se hva som skjedde i Norge. Der stemte folket mot EU, men politikerne meldte dem inn likevel, sier Farage, og sikter til at Norge er med i EØS og i Schengen-samarbeidet.

UKIP-lederens hovedargument mot EU er at det egentlig ikke fremmer fri handel, men bare overreguleringer og for høye kostnader.

- Det var kanskje en god ide for 40-50 år siden, men det har gått helt feil, sier han.

«Et mareritt»

Farage blir kritisert for ikke å ha tatt ansvar for Storbritannia etter at hans bevegelse vant valget, men han sier at han ikke har noen mulighet eller posisjon. - Det politiske etablissementet hater meg, og de vil aldri tilgi meg, sier han.

- Men jeg kommer til å følge nøye med på brexit, og hvis det ender med at vi ikke melder oss ut, vil jeg komme tilbake til frontlinjen og gjøre livet deres til «a bloody nightmare», advarer han.

LES også: Britisk politiker med sjokk-uttalelse om Putin

Ingen frykt for handelskrig

Nigel Farage har ingen frykt for at EU vil stenge Storbritannia ute fra det indre marked, eller at store banker vil flytte fra City of London.

- Jeg har hørt alle disse truslene før, sist da Storbritannia skulle inn i eurosamarbeidet. Hvis ikke vi gikk med, ville alle bankene flytte. Men se hva som skjedde.

- Nå har pundet falt, og gjort britisk eksport billigere. City of London blir det eneste området i den europeiske tidssoner uten overregulering. Jeg tror ikke noe på at bankene vil flytte hovedkvarterene sine, sier han.

Stort handelsunderskudd

Storbritannia kjøper varer fra EU for 363 milliarder pund i året, mens landet selger varer andre veien for 223 milliarder pund. Dette store handelsunderskuddet er Nigel Farages beste argument for ikke å tro på handelskrig.

- Vi kjøper 800.000 flere biler fra EU enn vi selger til dem, sier Farage.

- Verste fall-scenariet er at vi må arbeide gjennom WTO. Men om vi skulle få noen tolltariffer, så vil det uansett oppveies av det svakere pundet, sier Farage.

LES også: – Brexit kan koste 9,5 prosent av britisk BNP

Tror Trump har en sjanse

Farage har deltatt på valgmøter for Donald Trump i den amerikanske presidentvalgkampen. Han erkjenner at de siste avsløringene har skadet Trumps muligheter, spesielt blant kvinnelige velgere.

- For tre uker siden ville jeg sagt at Donald Trump ville vinne. Nå ligger han bak Hillary Clinton, men jeg tror fortsatt han har en sjanse, sier Farage, og viser til at Trumps velgere er de som meningsmålingsfirmaene har vanskeligst for å få tak i.

- Vi vant brexit fordi valgdeltakelsen var så høy, og fordi folk som ikke har stemt på mange år møtte opp. Da jeg var på Trumps valgarrangementer møtte jeg den samme typen folk som jeg møtte i Nord-England, sier UKIPs tidligere leder.

LES også: Hollande: – Storbritannia må betale en pris

Drar Europa rundt

Selv om han ikke er aktiv i britisk politikk akkurat nå, så drar Farage på turne rundt i Europa for å få brexit til å smitte.

Og på disse møtene holder han altså frem norske politikere, som Gro Harlem Brundtland, frem som eksempler på hvordan politikerne lurte Norge inn i EU via bakveien, mot folkets vilje.

- Dere ble brutalt bedratt, sier Nigel Farage til Nettavisen.

Les også

Skotsk frustrasjon etter brexit-samtaler

Les også

Norge skiller seg klart ut i Europa på innvandring

Les også

Utvalg: Oljefondet bør kjøpe mer aksjer

Les også

- Amerikanske banker vil forlate Storbritannia

Reklame

Tilbud på treningsutstyret du trenger hjemme

Kommentarer til denne saken