NA24.no

Nigeria-bråk ga «all time high»

Sist oppdatert:
Krig og elendighet i Nigeria løfter Oslo Børs til ny rekord.

Ved børsslutt var hovedindeksen ved Oslo Børs steget opp til 364,13 poeng. Det er opp 1,61 prosent og første gang hovedindeksen er over 360 poeng.

Aksjonærene i de norske oljeselskapene kan takke den militante gruppen som holder ni utenlandske oljearbeidere som gisler i Nigeria for en pen gevinst mandag. Aksjekursene til oljeselskapene steg markant i løpet av handelen.

Både Statoil og DNO er opp over tre prosent.

Sjekk aksjekursens her: Statoil, DNO

Nigeria-brev
Mandag ettermiddag skaper en e-post fra den militante gruppen ytterlig bekymring. Opprørgruppen hevder i e-posten at de har sprengt en rørledning brukt av Shell og et militært fartøy. Shell sier at selskapet ikke kjenner til at det er blitt utført angrep mot noen av selskapets installasjoner mandag.

Oljepris mot 70 dollar
Mandag ettermiddag selges et fat nordsjøolje for like over 61 dollar fatet. Oljeanalytiker Anette Einarsen i Nordea tror oljeprisen kan presse opp mot 70 dollar fatet hvis situasjonen i Nigeria tilspisser seg og uroen rundt Irans atomprogram skulle tilta.

- Vi har ikke sett reaksjonen i USA ennå, men det må nok skje noe ytterligere for at prisen skal opp til 70 dollar. Men skulle situasjonen i Nigeria forverre seg og ordbruken i konflikten rundt Irans atomprogram bli tøffere, så kan oljeprisen stige raskt, sier Einarsen.

Normalt eksporteres det daglig 2,2 millioner fat olje fra Nigeria. Siden januar har eksporten vært ned 106.000 fat, og mandag er den daglige eksporten redusert med til sammen 455.000 fat.

Opera blant vinnerne
Softwareselskapet Opera ble en av mandagens børsvinnere etter at selskapet la frem til dels overraskende resultater for fjerde kvartal. - Det var veldig bra tall fra Opera, sier en analytiker til TV 2 Nettavisen.

Sjekk Opera-kursen

Orkla leverer
Orkla presenterte mandag morgen et overskudd før skatt på 1,7 milliarder kroner i fjerde kvartal, mens analytikerne, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans, ventet et overskudd på 1,5 milliarder kroner.

Markedet var fornøyd med resultatet og løftet Orkla-kursen med over to prosent.

Sjekk Orkla-kursen

- Vi har lagt et dynamisk år bak oss, med overtakelse av mange store virksomheter. Dette har løftet så vel omsetning som resultat i betydelig grad. Vi fortsetter samtidig med omfattende effektiviseringsprogrammer for å styrke vår konkurransekraft, både innenfor Merkevareområdet og Spesialmaterialer, sa konsernsjef Dag J. Opedal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere