NA24.no

(Scanpix)

Nigeria sørget for børsopptur

Sist oppdatert:
Nye angrep på oljeinstallasjoner i Afrika sendte oljeprisen og Oslo Børs opp.

Dagen startet med et fall, men etter hvert fikk oljeprisen et hopp og dro med seg Oslo Børs opp.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Da handelen var over mandag ettermiddag hadde hovedindeksen rukket å stige 1,25 prosent til 283,64 poeng.

Mye av oppgangen må tillegges oljeprisen og sterk utvikling på børsene i Europa. Da det handelen stengte på Oslo Børs var også de amerikanske børsene solid i pluss.

Angrep oljeplattform
Opprørere som kaller seg frigjører for Niger-deltaet skal ifølge egne uttalelser ha angrepet en oljeplattform som tilhører Royal Dutch Shell i Nigeria. Fredag og i løpet av helgen fikk oljeprisen seg en knekk etter at myndighetene i Nigeria fremmet et amnestiforslag og en våpenhvile. Forslaget går ut på at hvis opprørerne i gruppen MEND går med på å stanse angrepene på installasjonene til de utenlandske oljeselskapene vil myndighetene frigi en fanget opprørsleder.

Nigeria er den største oljeprodusenten i Afrika, og oljeeksporten er hardt rammet av alle angrepene. Flere rørledninger et stengt på grunn av eksplosjoner og stadig blir oljearbeidere kidnappet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Urolighetene i Nigeria sendte oljeprisen opp til 70,64 dollar per fat. Det tilsvarer en oppgang på 2,5 prosent for kontraktene på nordsjøolje med levering i august.

Ser lavere behov for olje
Det internasjonale energibyrået (IEA) ser nå lavere etterspørselsvekst på mellom lang sikt. I perioden fra 2008 til 2014 forventer byrået at etterspørselen vil øke med 0,6 prosent eller rundt 540.000 fat per dag. Det er en nedjustering i forhold til anslagene de kom med i desember. Da anslo de en vekst på én million fat per dag.

Likevel advarer de mot at det kan komme nye nedjusteringer. Hvis bedringen i økonomien tar lengre tid enn de har lagt til grunn, kan det gi en helt annen utvikling enn de legger til grunn.

Den franske storbanken Societe Generale hever kursmålet for StatoilHydro-aksjen til 140 kroner fra 130 kroner. Det gjør de på bakgrunn av at de har hevet oljeprisforventningene for inneværende år. Ifølge Dow Jones Newswire er det nye kursmålet for 2009 satt til 60 dollar per fat. Det er en oppjustering på 21 prosent, mens de venter at kursen i 2010 vil ligge på 82,50 dollar per fat. Det er ti prosent høyere enn tidligere anslag. Mandag endte StatoilHydro-aksjen på 128,10 kroner, noe som tilsvarer en oppgang på 2,07 prosent.

Sevan Marine måtte senke tegningskursen i den rettede emisjonen for å skaffe finansiering til datterselskapet Sevan Drilling. De halverte også emisjonen og fikk inn 150 millioner dollar. Pengene skal benyttes til å bygge en rigg basert på Sevans spesielle konsept. Tegningskursen havnet på 8 kroner, mens aksjekursen falt 4,76 prosent til 8 kroner. Sevan-aksjene ble notert uten rett til å delta i en etterfølgende reparasjonsemisjon mandag.

Les mer: Sevan fikk inn pengene

Ble vinner etter salg
Aker Solutions har nå solgt aksjeposten i Odim de kjøpte fra Aker. Posten på 33 prosent var en av flere avtaler som vekket mye oppmerksomhet i mediene og markedet. Aker Solutions vil få en gevinst på 93,3 millioner kroner fra salget. Aker som solgte Odim-aksjene til Aker Solutions vil få en tilsvarende gevinst. Markedet svarte med å sende kursen i Odim opp 20,11 prosent til 43 kroner. Det er Royce-Rolls som kjøper aksjene for 45 kroner per aksje.

Les mer: Utskjelt Røkke-avtale ga gull

Aker Solutions-aksjene steg 0,54 prosent til 53,80 kroner, mens kursen i Aker ble løftet 3,07 prosent til 134,50 kroner.

Aksjene i Scandinavian Property Development falt 8,93 prosent til 1,53 kroner. De har fått inn tegning for 700 millioner kroner i en foreslått rettet emisjon. Kursen er satt til 1 kroner per aksje, og emisjonen ble betydelig overtegnet. De vil også gjennomføre en etterfølgende reparasjonsemisjon på 50 millioner aksjer med samme tegningskurs. Aksjene noteres uten rett til å delta i reparasjonsemisjonen fra og med mandag.

Les mer: Overtegnet emisjon i eiendomsselskap

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere