NA24.no

Foto: SEAN MASTERSON (Scanpix)

Nitrist boligmarked

Sist oppdatert:
Man trenger mikroskop for å se lyspunkter i det amerikanske boligmarkedet.

(NA24-KOMMENTAR):Denne uken har vi fått nye nitriste meldinger om det amerikanske boligmarkedet.

Som NA24 meldte tirsdag, falt prisene i USAs viktigste boligmarkeder med over 5 prosent fra tredje til fjerde kvartal. På årsbasis er fallet 9 prosent.

Mandag ble det kjent at omsetningen av bruktboliger i januar var på det laveste nivået noen sinne. Beholdningen av usolgte boliger vil vare i 10,3 måneder, gitt omsetningstakten i januar. Det er dobbelt så lenge som for et par år siden.

Antallet påbegynte boliger er grovt sett halvert i samme periode.

Ingen bedring
Det er ingen tegn til bedring. Antallet misligholdte lån og tvangssolgte boliger øker. Dette legger ytterligere press på markedet. Stigende arbeidsledighet og en økonomi på randen av resesjon gir svakt fundament for boligmarkedet.

Det meste tyder på at prisene skal falle videre.

Størst er problemene for folk som tok opp såkalte «subprime»-lån, som ble gitt til folk med svak kredittverdighet. Disse hadde ofte lave lokkerenter, som i disse tider økes markant.

Det er geografiske forskjeller. En del områder på nordvestkysten har greid seg bra. Med en oljepris på 100 dollar er det heller ikke så verst i oljestaten Texas. Fallet er generelt størst i områder hvor oppgangen også var sterk i de foregående årene, for eksempel i Florida og California. For en del betyr det at de fortsatt har egenkapital i huset. Men for dem som kom inn på slutten av oppturen er det verre. Dessuten har svært mange benyttet boligen som «minibank» og tatt opp nye lån ettersom verdien har steget.

Hva med Norge?
Jeg har tidligere trukket linjer fra subprime til norske lavinnskuddsleiligheter. Likevel skal man være forsiktige med å sette likhetstegn mellom det amerikanske og det norske boligmarkedet. Riktignok har begge markedene opplevd år med kraftig oppgang, en oppgang som ikke kunne vedvare.

Det er likevel ikke sikkert nedturen blir like hard i Norge som i USA. Arbeidsledigheten i Norge er ekstremt lav og fortsatt fallende. Lønnsveksten har vært kraftig, og relativt bredt fordelt, i Norge. Forhåpentligvis vil det også vise seg at norske banker har vært mindre slepphendte i sin lånebehandling. For norsk økonomi er dessuten den høye oljeprisen et stort pluss, mens den er enda en minusfaktor i USA.

Men effekt får bolignedturen i USA uansett, for dette er den viktigste grunnen til at økonomien i USA er så svak, og en dårlig amerikansk økonomi vil få ringvirkninger for resten av verden.

Hvor sterke disse ringvirkningene blir, er det i realiteten ingen som vet, men de vil kunne påvirke en svært eksportorientert norsk økonomi – og dermed, til syvende og sist – også det norske boligmarkedet. Alt henger sammen med alt.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Prisen for et verdig liv
Høy skatt gir stygge klær
Subprime i Norge
Disse var nakne i vannet
Fornuftig husleiehopp

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere