*Nettavisen* Økonomi.

Nitrist børsvær

Oslo Børs falt til det laveste nivået på fem måneder.

Nok en elendig uke er avsluttet på Oslo Børs. Til sammen har hovedindeksen endt lavere enn foregående uke hele ni uker på rad.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag endte hovedindeksen på Oslo Børs under 400 poeng for første gang på fem måneder. Fasiten viser at indeksen endte ned 1,35 prosent til 399,53 poeng. På en uke har hovedindeksen mistet 2,5 prosent. Så langt i juli har kursfallet vært på stygge 13,8 prosent.

Oljeprisen ned
Aktiviteten på børsen er også blitt merkbart dårligere. Noe av grunnen skyldes nok strålende sommervær og ferieavvikling, men det er markant lavere volum og antall transaksjoner enn hva tilfellet har vært de siste ukene. Økt usikkerhet i finansmarkedet virker å skremme investorene i det norske aksjemarkedet mer enn ved de utenlandske børsene. En forklaringsvariabel til nedgangen kan være at oljeprisen har tatt et solid dykk nedover.

Prisfallet i oljemarkedet den siste uken har ligger på over 5 prosent. Nedturen kommer samtidig med at dollaren har styrket seg. Fokuset har blitt mindre på den geopolitiske situasjonen, og en tropisk storm som så ut til å bli en truende orkan for oljeinstallasjonene i Mexicogolfen gikk klar av disse.

StatoilHydro som er det største selskapet i Norge og det desidert største på Oslo Børs er det nærmeste spillet på oljeprisen. Likevel har StatoilHydro-aksjen steget 0,44 prosent den siste uken. Fredag endte aksjen opp 0,63 prosent til 159 kroner.

Verre er det gått med Yara. På ukens siste dag dalte kursen 4,27 prosent og sørget for at det ukentlige fallet ble på 5,39 prosent.

Telenor-juling
Resultatsesongen har kommet i gang for fullt. Denne uken la både Norsk Hydro og Telenor frem sine tall. Sistnevnte har blitt straffet hardt og nedturen inkluderte fallet på fredag på 3,38 prosent har samlet kommet opp i over 15 prosent den siste uken. Resultatet klarte ikke vekke begeistring og Telenor uttrykker bekymring for at tilstanden i verdensøkonomien kan ramme deres evne til å vise vekst på inntjeningen.

Norsk Hydro leverte også noe dårligere enn forventet, men har ikke blitt straffet like hardt. Oppgangen på 0,66 prosent til 61,40 kroner begrenset det ukentlige fallet til 1,29 prosent.

Seismikkselskapet Petroleum Geo-Serivce klarte ikke innfri forventningene i markedet, men unngikk å bli straffet hardt. Resultatet er det beste de noen gang har levert for andre kvartal, men lå jevnt under estimatene til konsensus.

Fallet i oljeprisen har slått heldig ut for dem som nyter godt av lavere oljepris. Flyselskapet SAS ble ukens vinner med en oppgang på 26,56 prosent når uken summeres opp, mens seismikkselskapet Spectrum og BW Gas fulgte etter med en oppgang på 22,6 og 19,3 prosent. Norwegian og Royal Caribbean Cruises steg henholdsvis nesten 16 og over 13 prosent.

Ved siden av Telenor ble Etman og gruveselskapet International Gold Exploration ukens store tapere med et fall på 18 og 15 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.