NA24.no

Nitrist børsdag

Sist oppdatert:
Frykten tok tak på Oslo Børs.

Frykten for en enda brattere global økonomisk nedtur har på ny gjort seg gjeldende på børsene. Mandag falt Oslo Børs kraftig i likhet med aksjeindeksene i Asia, Europa og USA.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen ned 4,50 prosent til 221,54 poeng.

Mer trøbbel for bilgigantene
Nedturen i Oslo satte virkelig fart da de amerikanske børsene åpnet.

I finansmarkedene er de store amerikanske bilprodusentene igjen i søkelyset. Tiltakspakken som General Motors og Chrysler selv har foreslått er underkjent av president Barack Obamas utsendinger. De amerikanske myndighetene går langt i å antyde at begge bilgigantene kan gå konkurs hvis ikke de endrer restruktureringsforslaget. En redningspakke fra myndighetene vil være avhengig av at forslaget blir reforhandlet.

Avgjørelsen fra Obama-administrasjonen har medført at konsernsjef Rick Wagoner i General Motors nå må forlate selskapet., og Obama-administrasjonen satte en støkk i investorene med sine uttalelser om at kanskje det beste for bilprodusentene Chrysler og General Motors er å gå konkurs.

Markant børsfall
I tillegg har finansminister Timothy Geithner gitt uttrykk for bekymring rundt den finansielle situasjonen til flere av landet banker. I et tv-intervju sier Geithner at noen banker har stort behov for assistanse, men vil ikke gå inn på hvilke banker.

I Europa bidro også nyheten om at spanske myndigheter måtte foreta sin første redningsaksjon av et bankkonsern negativt til investorhumøret. Den fornyede usikkerheten sendte DAX-indeksen i Frankfurt ned nærmere 5 prosent, mens FTSE i London blir sendt ned drøye 3 prosent. I Paris faller CAC 40 med 3,84 prosent.

Når det gjelder de andre nordiske børsene faller Stockholm 3,44 prosent og Helsingfors 4,63 prosent. I København faller børsen 1,98 prosent.

Thorsen forlater REC
Mandag morgen ble det klart at konsernsjef Erik Thorsen må gå fra toppjobben i solenergiselskapet REC. Inn kommer styreleder Ole Enger som blir den nye konsernsjefen. Enger kommer fra Orkla-konsernet og nå skal Orkla-sjef Dag J. Opedahl også inn i styret til REC. Orkla er største aksjonær og har kontroll på 40 prosent av REC.

Les mer: Maktskifte i solgiganten

Mot tampen av forrige uke gikk det spekulasjoner om at RECs fabrikk i Moses Lake i USA har startet produksjonen. Det medførte at REC-aksjen steg markant, og mandag morgen bekrefter selskapet at produksjonen ved fabrikken nå starter. REC-aksjen var kraftig opp tidlig på dagen, men endte til slutt opp 1,70 prosent til 59,80 kroner. Aksjen var det eneste lyspunktet blant de ti mest omsatte aksjene på Oslo Børs.

Les mer: REC starter opp fabrikk

Olje videre ned
Dollaren styrker seg og det er med på å sende råvareprisene ned. Økt usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen har fått dollarkursen til å vise bedring. I løpet mandagen har kontraktene på nordsjøolje med levering i mai falt til under 50 dollar per fat. Ved råvarebørsen i London ble kontraktene omsatt for 49,95 dollar per fat. Det er en nedgang på 3,91 prosent. En dollar koster 6,83 kroner.

StatoilHydro falt 3,60 prosent til 117,80 kroner.

Dagens vinner ble PetroMena med en oppgang på 25 prosent til 0,65 kroner. Det skjer etter at John Fredriksens Seadrill opplyser at de har kjøpt 80,2 prosent av et obligasjonslån i riggselskapet. Totalt har Seadrill investert 1,1 milliard kroner i obligasjonslånet som har sikkerhet i to dypvannsrigger som PetroMena får bygget. Seadrill falt 6,79 prosent til 63,10 kroner.

Les mer: Fredriksen inn i Petromena

Av de tunge aksjene på Oslo Børs holdt Telenor best stand mandag. Aksjen falt 0,65 prosent til 34,85 kroner.

Børsene i Asia falt også mandag morgen. Etter flere dager med oppgang ble det en pustepause i det asiatiske aksjemarkedet.

Les mer: Aksjefesten tar pause

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere