Nitrist i hele verden

Frykten for dypere økonomisk nedtur sprer seg. Oslo Børs faller.

23.01.09 13:12

Real nedtur på børsene i Asia og USA har smittet over på Oslo Børs.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Utviklingen er svært ustabil og børsen har svingt mellom pluss og minus. Ved lunsjtider er hovedindeksen ned 0,64 prosent til 217,70 poeng.

De to foregående dagene har investorene på Oslo Børs fått oppleve store svingninger. Torsdag endte solid i minus etter skuffende resultater fra Microsoft og Nokia. Resultatene er blitt dårligere som følge av finanskrisen, men verre er det at selskapene ikke vil gi noen utsikter. Det skaper frykt for at selskapenes dårlige resultatutvikling skal forsterke den økonomiske krisen i verden.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Dypere resesjon i UK
Strømmen av negative nyheter fortsetter. I Storbritannia er det økonomiske tilbakeslaget større enn hva økonomene tidligere hadde forventet. Bruttonasjonalproduktet falt 1,5 prosent i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal, og den britiske økonomien opplevde den største retretten siden kriseåret 1980. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at BNP ville falle med 1,2 prosent.

Det er andre kvartal på rad at den britiske økonomien faller, og resesjonen blir stadig verre. Det er første gang siden 1991 at den britiske økonomien viser en tilbakegang over to kvartal på rad.

Den britiske FTSE-indeksen faller 1,75 prosent under handelen i London, mens CAC 40-indeksen i Paris faller 2,6 prosent. I Tyskland faller DAX-indeksen i Frankfurt blir sendt ned 2,20 prosent.

Norden er også sterkt påvirket av den elendige utviklingen. I Helsingfors faller OMX-indeksen 2,6 prosent, mens børsene i Stockholm og København faller henholdsvis 2 og 2,20 prosent.

Tilbaketog i oljemarkedet
StatoilHydro faller 0,17 prosent til 118,90 kroner til tross for at oljeprisen faller videre. De ukentlige oljelagertallene som ble sluppet torsdag ettermiddag viste en langt høyere oppbygging enn hva markedet hadde forventet.

Les mer: Oljelagrene til værs

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i mars omsatt for 45,19 dollar per fat. Det tilsvarer en nedgang på over 0,4 prosent.

Den store taperen er aksjonærene i Tandberg Data og Tandberg Storage. Begge selskapene har vært på randen av konkurs og har vært nødt til å reddes. Det har gått på bekostning av aksjeeierne. Nå har Tandberg Data blitt enige om en redningspakke. Det innebærer en kraftig utvanning av de eksisterende aksjonærene.

Aksjekursen i Tandberg Data raser 84 prosent til 0,12 kroner, mens kursen i Tandberg Storage faller 40 prosent til 0,06 kroner.

Solenergiselskapet REC faller 4,84 prosent til 60,90 kroner. Flere av de amerikanske solenergiselskapene opplevde kraftige fall i handelen på Wall Street torsdag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.