NA24.no

Nitrist på Wall Street

Sist oppdatert:
Det som etter en urolig start så ut til å bli en dag i pluss, endte i krisestemning.

Finansaksjer dro de amerikanske børsene ned annen dag på rad etter at sterke makrotall og General Motors' kuttplaner bidro til en kortvarig oppgang fra start.

NA24 - din næringslivsavis

Lehman Brothers må kanskje hente inntil 4 milliarder dollar i frisk kapital. Det skjer etter at meglerhuset kan komme til å legge frem det første underskuddet i første kvartal siden selskapet gikk på børs i 1994. Det skriver The Wall Street Journal.

Lehmann-aksjen falt hele 8,3 prosent.

Banken Wachovia, som i går sparket konsernsjefen, hadde også en hard dag. Årsaken skal være at investormilliardær Michael Price skal ha veddet på at aksjen faller videre.

Wachovia-Aksjen endte ned 6,2 prosent.

Tar bladet fra munnen
Ben Bernanke bryter stillheten og gjør noe så uvanlig som å kommentere dollaren. Blant annet påpeker han uro rundt hva den svake dollaren gjør med den amerikanske økonomien. Det fører til et lite rally i dollarkursen. Nå kommer den amerikanske sentralbanken til å prioritere formålet om å sørge for at dollaren forblir en sterk stabil valuta.

- I samarbeid med våre kollegaer i Treasury (Finansdepartementet), kommer vi til å nøye overvåke utviklingen i det utenlandske valutamarkedet, sier Bernanke i en tale.

Les mer:Rentespådom senket oljen

Kutter
General Motors merker nå skiftet i hvilke biler forbrukerne ønsker. De rekordhøye olje- og drivstoffprisene gjør at kjøperne foretrekker energisparsomme biler. Blant annet vurderer de å selge Hummer ut av bilgiganten. Fire fabrikker som produserer lastebiler blir lagt ned og det skal gi besparelser på 1 milliarder dollar i året. Kostnadskuttene kommer i tillegg til tidligere kutt som er gjennomført de siste månedene.

- Vi er forpliktet til å svare på energikostnader og tilførsel, sier konsernsjef Rick Wagoner i GM.

General Motors-aksjen endte til slutt opp 0,7 prosent.

Antallet ordre overrasker på den positive siden. I april økte ordreinngangen med 1,1 prosent i USA. Det er godt over forventningene til hva markedet hadde ventet. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at ordreinngangen ville falle med 0,1 prosent.

Hvis en utelater de volatile transport- og forsvarsordrene så ville ordreinngangen steget med henholdsvis 2,6 prosent og 1,3 prosent. Ordreinngangen av varige goder ble revidert til et fall på 0,6 prosent fra opprinnelig meldte minus 0,5 prosent. Fabrikkordrene for mars ble revidert til en vekst på 1,5 prosent fra 1,4 prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -0,81% til12.402,85

Nasdaq -0,44% til 2.480,48

S&P 500 -0,58% til 1.377,65

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere