NA24.no

Nobel-Syse savner sin far

MANGE HATTER: - Jeg er egentlig sjenert, men liker å lage litt lurveleven, sier Henrik Syse.
MANGE HATTER: - Jeg er egentlig sjenert, men liker å lage litt lurveleven, sier Henrik Syse. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Jeg var veldig glad i ham, sier Henrik Syse (48).

Ikke fylt femti – firebarnsfar, fredsforsker, filosof, forfatter, søndagsskolelærer, sønn av sin far og nyutnevnt Nobel-medlem: Henrik Syse.

Syse har fulgt årets prisutdeling fra sidelinjen, til neste år blir han én av fem som skal avgjøre hvem som fortjener fredsprisen.

- Ingen kommentar

- Jeg vil ikke kommentere skytsen fra sekretær Geir lundestad rettet mot leder i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland (Ap), eller noe annet som angår årets arrangement, sier Syse til Nettavisen.

Norge må tåle sterk kritikk for svak sikkerhet etter at en student nådde scenen til Malala under prisseremonien, uten akkreditering. 

«Hør nå her, Henrik»

Nettavisen møter Henrik Syse til Det store intervjuet (DSI) i et møterom hos PRIO.

- Prestasjonsangst – hemmer det deg på noe vis?

- Jeg prøver å vri det til noe positivt: Når jeg kjenner de tankene sive innpå, sier jeg til meg selv «Hør nå her, Henrik, det er mye bedre å glede seg!»

Barn i sentrum

Som tilskuer til årets fredsprisutdeling, sier han:

- Jeg er glad prisen gir fokus på barns rettigheter. Det å beskytte barn i væpnet konflikt, og det å passe på dem som er utsatt for de groveste former for barnearbeid og seksuell utnyttelse, bli frarøvet sin familie, er så krevende. Det handler om langt mer enn et internasjonalt regelverk, nemlig å skape støtte lokalt, hos familiene og politikerne.

HEDRES: Fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

- Malala er et voksent barn

Syse vil ikke si noe om hvem som «ideelt sett» bør få Nobels fredspris – eller kommentere tidligere utnevnelser.

- Du har døtre i alderen 13 til 20 – og også på alder med Malala. Hun er et barn. Det kunne vært din datter. Hva tenker du om det?

- Jeg har tenkt mye på det, jeg synes det er fint. Malala er et voksent barn, en ung voksen. I mange land må jenter ta fullt ansvar fra de er tidlig i tenårene, noen enda yngre, så jeg synes det er en fin anskueliggjøring av nettopp det, sier fredsforskeren – og legger til:

- Trygghet og kjærlighet

- Barn er viktige i seg selv, men de er også fremtidens voksne. Mange må ta ansvar i ung alder. Det legemliggjør Malala på en fin måte.

FAMILIEIDYLL: Her ser vi daværende Høyre-leder Jan P. Syse og kona Else som vartes opp av sønnene Christian (26) og Henrik (22) under en julefrokost hjemme på Uranienborg i 1988.


- Hva har vært det viktigste for deg, i din oppdragerrolle som far?

- Hmmm, godt spørsmål: Trygghet, tror jeg. Trygghet og masse kjærlighet, det kan de aldri få for mye av. Og så håper jeg de føler at de er rettferdig behandlet, sier Syse.

- Hvordan heier du dem frem?

- Ved å si det fineste jeg kan si: «Jeg tror på deg!» Om det skulle være en dårlig karakter på skolen, så byr det seg raskt en ny sjanse. Alf Prøysens «Du skal få en dag i mårå …» er et veldig fint budskap om at det er lov til å snuble. Antagelig lærer vi en del av det også. Jeg prøver å ikke være en som heier ukritisk, og det kan være på sin plass å si til et barn at «nå må du skjerpe deg». Men bakteppet må være at vi bryr oss og er ordentlig og skikkelig glad i dem.

- Biskop før meg

50 prosent av tiden jobber han som foredragsholder, så yrkesetikk og «HR» er hans hjemmebane.

- Søndagsskolelærer i nobelkomiteen. Hvordan vil det merkes?

- De har hatt en tidligere biskop, Gunnar Stålsett, i flere år, så de er nok vant til et kirkelig innslag, ler han.

KIRKEGJENGER: - Forkynnelse er ikke farlig.

I 1992 meldte han og kona seg til tjeneste i kirken.

- Og nå har vi holdt på i 21 år. Hvorfor? Jeg liker å fortelle noe som er viktig, jeg tror det er fortellinger og verdier som er fine å få, jeg elsker barn og liker å gjøre noe frivillig for nærmiljøet. Dessuten – jeg har i 20 år, og fortsatt, med egne barn på dette. Det er et viktig poeng at det jeg prioriterer i fritiden, involverer dem, sier han.

- Ikke farlig

- Det er forkynnelse?

- Ja, det er forkynnelse. Det er ikke farlig. Jeg er ærbødig og forsiktig med det jeg formidler. I verste fall kan forkynnelse lede til hjernevask og skape frykt, men det er jeg meget bevisst på å unngå, sier han.

- Hva tror du, kommer du til å møte din far igjen?

- Du tenker på det evige liv? Det vet jeg jo ikke, men jeg håper det og synes det er et godt og fint håp å ha. Da vil jeg si: «Godt å se deg, far», så ville jeg fortelle om hytta på Røros og barnebarna. Før vi sveiper innom politikk.

- Hvordan er det på hytta på Røros?

- Han tegnet den laftehytten selv, det var en drøm som gikk i oppfyllelse og som han hadde spart til lenge, mentalt og fysisk. Den var ferdig i 1978, da jeg var 12 år, og noe far fikk glede av i 20 år. Det var et av de siste stedene han besøkte før han døde.

TANKEFULL: - Jeg tenker meg til de underligste ting.

- Hele storfamilien bruker stedet

- Ville han like resultatet?

- Han ville nok vært litt skuffet over at vi ikke har fulgt opp kompostsystemet hans, som bestod i å fordele do-avfallet rundt på eiendommen, for å gi den mest mulig næring. Vi har gått over til et forbrenningstoalett, og det ville han nok vært litt skeptisk til. Men ellers tror jeg han ville være fornøyd, ikke minst med min kones innsats. De to elsket å legge planer sammen for hyttas fremtid. Jeg tror min mor er enig også: Vi har tatt godt vare på stedet.

Forbindelsen til Røros er tilfeldig – den skyldes en farfar som dro på jakt og etter hvert mange gode venner i området.

- Slik grodde vi fast, og nå bruker hele storfamilien med venner stedet. Der kan vi bare pøse på med folk, ler Syse.

- Etikk og moral i hverdagen – hva er det som gjelder?

- Mange forbinder begrepene med pekefingre, bedrevitere og lister opp og ned. Men det vi ønsker å oppnå, er jo god samhandling mellom oss mennesker. Da kan nok lister og regler trengs av og til, men det er ikke de som er målet.

1986: Kåre Willoch og Jan P. Syse utenfor Stortingssalen.

- Sin far opp ad dage

- Jeg nevnte for Per-Kristian Foss forleden at jeg skulle intervjue deg. «Å, Henrik, er jo sin far opp ad dage: Ser likedan ut, snakker likt, går likt …» Hva tenker du om det?

- Jeg tar det som et kompliment, både fordi Foss kjente far godt og fordi jeg er stolt av far. Hvis han hadde vært kjent som en hallik eller bankraner og folk kom og så «skal si du minner om din far», ville det vel ha føltes annerledes. Selv om jeg kunne jo ha vært glad i ham likevel!

- Flott pappa

Norges tidligere statsminister Jan P. Syse ble 66 år gammel.

- Jeg var veldig glad i faren min, han var en flott far! Men jeg vet jo også at vi ikke er helt like, slik folk ofte tror. Jeg er sikkert opptatt av en del ting han ikke var like opptatt av, og så drev jo han med dag-til-dag politikk, mens jeg har valgt å konsentrere meg om tenkningen bak, sier Syse ivrig.

- Men jeg blir rørt når folk i salen på hans alder tar til tårene og sier til meg «det er som å høre din far», etter at jeg har holdt foredrag. Jeg tror far ville likt at jeg gjøre mine valg, annerledes enn hans. Verdiene er de samme.

- Jeg hopper mer rundt

Foss la til at din bror Christian ikke hadde arvet denne likheten. Hva synes du?

- Kanskje, men broren min har også tatt med seg mye av det far var opptatt av. Min far opplevde krigen, okkupasjon, en bror i konsentrasjonsleir, slik at for ham var meningen med politikk å bygge relasjoner mellom mennesker og skape trygghet og tilhørighet. Det gjør min bror som byråkrat i UD, sier Syse.

BROR: Storebror Christian jobber i UD.

Han forteller om nære blodsbånd:

Jeg er veldig glad i ham, han er fantastisk fin. Vi utfyller hverandre godt, har masse å snakke om og har mye moro sammen. Men han stiller ikke opp til intervjuer, mens jeg hopper mer rundt. Ha-ha-ha, gestikulerer Syse.

- Aldri gjør narr av noen

- Vi er nok begge sjenerte, men jeg gjør noe annet med sjenansen enn det han gjør.

Christian Syse er assisterende utenriksråd.

- Hva er det viktigste dere fikk fra mor og far i oppveksten?

- Trygghet og kjærlighet. Vi lærte å alltid vise respekt for andre mennesker, aldri gjøre narr av noen. Den holdningen lå tydelig der. Det andre de lærte oss, er at det er forskjell på viktige og uviktige ting her i livet.

VENDEPUNKT: - Det var skjelsettende å bli sammen med hun jeg har vært gift med i 25 år.


- Da jeg traff min kone ...

- Hvilke hendelser i ditt liv har vært avgjørende?

- Da jeg traff min kone, det vil si, da vi ble sammen, får jeg si. Og da vi giftet oss og fikk fire barn. Det kan høres banalt ut, men det er sannheten. Så er det jobben min her hos PRIO, Institutt for fredsforskning: Et sted preget av dyktighet, store nettverk, variasjon, tverrfaglig samarbeid, internasjonalisering, hvor det er seriøst og vennlig. Jeg kunne ikke hatt en bedre oppvarming til nobelarbeidet, mener han.

Syse legger til at 2-3 år i Norges Bank også var smart:

- Det var en annerledes verden, men jeg lærte masse av det. Har hatt andre viktige arbeidsgivere også. Jeg underviser flere steder, blant annet Forsvarets Høyskole og Bjørknes Høyskole. Det er bra steder der jeg har lært mye.

- Jeg er god nok

- Vi må nesten spørre deg: Hvor god er du i engelsk?

- Jeg tror jeg er god nok. Vi kan ta resten av intervjuet på engelsk. Neida, men jeg har jobbet mye på engelsk, så for min del er det russisken jeg ikke har klart å holde ved like. Engelsken bruker jeg hver eneste dag, og jeg arbeider mye med å perfeksjonere den. Når det er sagt, er det viktig å skille mellom ordforråd og uttale. Mange som er 15 til 20 år eldre enn meg, har ikke hatt de samme mulighetene til å praktisere språket i ung alder, men kan likevel være ordentlig gode i innhold, sier Syse – og nevner verken Stoltenberg eller Jagland i så måte.

RESPEKTFULL: - Hjemme lærte vi å ikke gjøre narr av noen.

- Jeg synes ikke vi skal gjøre narr av dette, vi har da stor toleranse for utlendinger med sterk aksent.

- Mange skilles. Hva mener du er oppskriften på et langt ekteskap?

- Være glad i hverandre og med jevne mellomrom finne tilbake til hvorfor vi ble sammen. Det andre er å ha det moro. Vi må le litt av de absurde komiske hverdagssituasjonene som oppstår. Så: Punkt tre: Respekt, men ikke bare respekt for hvem vi var, men for hvem vi utvikler oss til å bli.

- Flott med trygt samliv

25 år med giftering har det blitt:

- Det er en viljesak også. Jeg ville ikke orket å bli skilt, jeg … Tanken på å splitte bokhyllen hjemme. Jeg sier til kona mi: «Du kan gjøre hva du vil …», spøker Syse.

- Og det sier jeg med all respekt for dem som finner ut at de må velge annerledes. Jeg vil nødig høres ut som en moralist som sier «bare bestem deg, du, så går det det bra». Men et trygt samliv er nå en flott ting!

- Jon Wessel-Aas mener gudstjenester i regi av skolen er en uting. Hva mener du?

- Jeg er veldig glad i julegudstjenesten for skolebarna. Jeg holdt tale der i Fagerborg kirke i fjor, for elever fra gode, gamle Bolteløkka skole. Det var siste året vi hadde jenter på skolen, etter å ha hatt barn der siden 2000.

FAKKELTOG TIL FAGERBORG: Her ser vi elever fra Bolteløkka på vei til julegudstjenesten i fjor.


Les også: - Skolen sniker barna inn i kirken

- Vinner mest

Slik forklarer Syse hvorfor han er «for»:

- Jeg er sterk tilhenger av gode og tydelige alternativer – ikke bare popkorn og tegnefilm – og foreldre som vil sende sine barn til en annen religiøs markering, skal få gjøre det. Foreldreretten er grunnleggende. Men i landet vårt er den kristne bakgrunnen for jul og påske avgjørende for å forstå hvem vi er. I det daglige skal det ikke være forkynnelse i skolen, og det er viktig at vi lærer om andre religioner og livssyn enn vårt eget. Gitt at dette er på plass, mener jeg vi mister mer enn vi vinner ved å fjerne denne gudstjenesten, sier filosofen.

MÅ SIGNERES: Slik ser brevet til foreldre ved Bolteløkka skole ut.

- Wow, dette er stort!

Syse i Nobelkomiteen skal ikke la seg styre av Høyre:

- Det er de - og jeg - veldig bevisst. Samtidig er det helt fantastisk å få denne tilliten. Tenk at de tenkte på meg, jeg hadde ikke tenkt på meg. Jeg kan våkne midt på natten og tenke at «wow, dette er stort», avslutter han takknemlig.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere