NA24.no

Nobel-vara ber regjeringen holde avstand til komiteen

Varamedlem i Nobelkomiteen og tidligere NUPI-direktør Sverre Lodgaard ber regjeringen holde avstand til komiteen.
Varamedlem i Nobelkomiteen og tidligere NUPI-direktør Sverre Lodgaard ber regjeringen holde avstand til komiteen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Varamedlem i Nobelkomiteen, Sverre Lodgaard, ber regjeringen om å holde større avstand til komiteen slik at det blir tydelig at komiteen er uavhengig.

I en kronikk i Dagens Næringsliv skriver Lodgaard at det ikke er rart at omverdenen ikke ser forskjellen mellom regjeringens politikk og utdelingen av Nobels fredspris.

– Mitt poeng er at det er viktig å skape en distanse mellom norske myndigheter og Nobelkomiteen dersom prisen skal oppfattes som helt uavhengig av Norges utenrikspolitiske linje. Det fremstår som meget offisielt og tungt når Norges statsminister går rett ut på Slottsplassen rett etter offentliggjøringen av prisen og gir regjeringens støtte, sier Lodgaard.

Han er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og varamedlem i Nobelkomiteen. Han har varslet at han går ut av komiteen ved nyttår.

Norges forhold til Kina har vært svært betent etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010. Denne uka avslørte Dagens Næringsliv at tidligere statsminister Jens Stoltenberg satte foten ned for å inngå en hemmelig avtale som Kina skulle oppfatte som en innrømmelse av at det var galt å Liu Xiaobo prisen. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere