NA24.no

Professor, nobelprisvinner i økonomi, Joesph Stiglitz
Professor, nobelprisvinner i økonomi, Joesph Stiglitz Foto: ALESSANDRO DELLA BELLA (Scanpix)

Nobelprisvinner frykter for verdens største

Sist oppdatert:
Joseph Stiglitz ser risiko for et smertefullt tilbakefall i USAs økonomi.

- Det er ikke klart at amerikansk økonomi er i bedring på en bærekraftig måte.

Det mener toppøkonom og professor Joseph Stiglitz.

- Det er en betydelig sjanse for at USAs økonomi faller tilbake igjen etter å ha vært gjennom den verste resesjonen siden 1930-tallet, sa økonomiprofessoren til journalistene på et møte i New York torsdag, ifølge Bloomberg News.

Verste siden 1930-tallet
USAs BNP falt for fjerde kvartal på rad med 1,0 prosent i perioden fra april til juni, etter en nedgang på 6,4 prosent de første tre månedene i 2009.

Dette er den lengste perioden med sammenhengende fall siden de kvartalsvise målingene ble iverksatt i 1947. USAs økonomi, som er verdens største, har falt 3,9 prosent siden fjorårets andre kvartal, noe som gjør det til den dypeste resesjonen siden Den store depresjonen på 1930-tallet.

To scenarier
Stiglitz sier at han ser to scenarier for verdens største økonomi i de neste månedene: Det ene er en periode med svakt forbruk og private investeringer, mens det andre er en periode med oppsving drevet av regjeringens stimulansepakker som blir fulgt av en kraftig nedtur.

Han sier videre at det er vanskelig å spå utviklingen i økonomien på grunn av «en helt annerledes verden» og mener også at krisen har blitt forverret av svak lovgivning som har tillatt at noen finansinstitusjoner har fått vokse seg så store at systemet ikke kan håndtere en kollaps i noen av disse.

- Disse institusjonene er ikke bare for store til å feile, de er også for store til å bli håndtert, sa Stiglitz.

- Ingen garanti
Videre sier økonomen at selv om stimulansepakkene på tilsammen 787 milliarder dollar får opp den økonomiske veksten i inneværende kvartal, er det ikke noen garanti for at økonomien vil makte å holde opp dette momentumet. På spørsmål om det vil være behov for en ny runde med stimulansepakker, sier han «Vi får bare vente å se».

- Vi har hatt veldig kraftige stimulanser, og dette har fått opp veksten i inneværende kvartal. Men spørsmålet videre er når vi beveger oss mot 2011 og hva som skjer når de ekstra tiltakene begynner å bli fullført, sier han.

Tidligere denne uken uttalte finansminister Timothy Geithner at det er for tidlig å redusere myndighetenes tiltak som er satt iverk for å få oppsving i økonomien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere