Nødinnkvartering av asylsøkere har kostet mer enn halvannen milliard

Asylmottaket Forus i Stavanger har tilbudt akuttinnkvartering.

Asylmottaket Forus i Stavanger har tilbudt akuttinnkvartering. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Staten vil ha betalt nærmere 1,6 milliarder kroner for akuttinnkvartering av asylsøkere når siste sengeplassavtale utløper i juni.

08.05.16 21:30

– Dette var en løsning som var tilgjengelig i den situasjonen som oppsto, og var ikke et konsept vi hadde planlagt på forhånd. Vi visste ikke at det ville ta av som det gjorde, oppsummerer direktør Christine Wilberg i UDIs region- og mottaksavdeling til Aftenposten.

Les også: UDI betaler 2,3 millioner per døgn
Les også: UDI brukte 76.000 kroner på drosje hver dag


Avisen omtaler der som «tidenes regning».

Den totale prisen for akuttovernattingen vil nærme seg 1,6 milliarder kroner 30. juni, når siste sengeplassavtale utløper, viser avisens oversikt.

Da vil UDI i perioden fra 31. august i fjor til 30. juni i år ha leid 19.308 sengeplasser på campingplasser, konferansesentre og hoteller. På 120 overnattingssteder rundt om i landet er det betalt for til sammen over 2 millioner overnattingsdøgn, hvor prisen varierer fra 387 kroner til 1.000 kroner.

I tillegg kom 81 millioner i hotellutgifter for uregistrerte asylsøkere, som måtte vente på registrering hos Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen.

Da man forsto at det ville komme flere asylsøkere enn svingningene man hadde opplevd tidligere, begynte UDI å foreta direktekjøp av ekstraplasser ved eksisterende mottak. Men allerede sent i august var transittmottakene fulle.

– Å opprette et asylmottak tar tid. Derfor begynte vi å kontakte steder som allerede var etablert som overnattingssted eller var tilrettelagt for det, sier Wilberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag