NA24.no

Poser finnes i et utall former og varianter. Noen vil fra neste år bli 1,87 kroner dyrere. Andre vil ikke bli det.
Poser finnes i et utall former og varianter. Noen vil fra neste år bli 1,87 kroner dyrere. Andre vil ikke bli det.

Noen av disse posene vil bli 1,87 kroner dyrere neste år

Sist oppdatert:
Men ingen kan svare på hva slags poser som skal få avgift.

Som en del av budsjettforliket mellom Regjeringen, Venstre og KrF, vil det fra 15. mars bli innført en «miljøavgift» på 1,5 krone per papir- og plastpose.

Begrepet «miljøavgift» benyttes selv om Statens forurensingstilsyn tidligere har slått fast at bæreposer ikke var et problem i Norge. Forbruket av plastposer i Norge er på rundt én milliard bæreposer i året, der rundt 80 prosent benyttes til avfall eller annet gjenbruk.

I løpet av de neste 9,5 månedene i 2015 avgiften vil gjelde, regner Stortinget med at staten vil ta inn én milliard kroner i poseavgift, hvilket er mer enn 100 millioner kroner per måned.

Fordi merverdiavgiften kommer i tillegg, betyr det at hver eneste pose nå vil bli 1,87 kroner dyrere. Dermed vil en normal pose i butikken koste 3-4 kroner.

En pose er ikke en pose

Men hvilke poser er det nå som blir dyrere?

Det finnes svært mange poser som er laget i papir og plast - alt fra plastposer på matbutikken, til brødposer i brødavdelingen til avfallsposer til fryseposer til svært små handleposer.

Hva som er en pose er ikke definert, men som en note til forslaget, står det følgende:

«[...] innføring av avgifter på poser gjelder poser i forbindelse med handel i dagligvare- og detaljhandelen».

Dermed er det sikkert at fryseposer og rene avfallsposer faller utenfor avgiftsforslaget. Stortinget vil derimot at det skal være Finansdepartementet som skal komme med regler og avgrensninger.

- Nytt for oss

Nettavisen har vært i kontakt med Finansdepartementet for å høre hva de anser som en pose.

- Dette er like nytt for oss. Vi ser at det presiseres at det skal være i forbindelse med handel i butikker, men reglene for dette har vi ikke sett på, sier pressevakt Hong Pham til Nettavisen.

En avklaring på hva som er en avgiftsbelagt, skal være klart før 15. mars.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere