NA24.no

Konsernsjef Rune Bjerke har delvis fått det som han vil, og får lavere kapitalkrav å forholde seg til.
Konsernsjef Rune Bjerke har delvis fått det som han vil, og får lavere kapitalkrav å forholde seg til. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Noen banker på spare mer penger

Sist oppdatert:
Men får lang tid på å gjøre dette.

Det har i lang tid vært stor diskusjon rundt myndighetenes skjerpede krav til egenkapital, som har ført til at bankene har skrudd opp rentene for å tjene mer penger - det såkalte «spleiselaget».

Les også: Derfor har bankene skrudd opp rentemarginen

Bankene på sin side har vært lite fornøyd med at Norge har hatt strengere regler enn i resten av Europa, og nå gir Finansdepartementet delvis etter.

Kravene til kapital senkes noe

Finansdepartementet melder fredag morgen at de vil gjøre noe overgangsordninger «mer lemplige enn opprinnelig foreslått».

- Når størrelsen på egenkapitalen skal beregnes, gjøres det blant annet fradrag for kapital som benyttes i flere sammenhenger. Regelverket er endret ved at enkelte fradragsposter er føyd til. For de fleste norske institusjoner vil effekten av dette være begrenset, fordi norske regler allerede har mange av de fradragene som er innført i de nye EU-reglene. Endret fradragspost for ikke-vesentlige eierandeler vil likevel gi noe større fradrag og dermed noe lavere kjernekapitaldekning for noen banker, skriver departementet.

I praksis betyr dette at enkelte banker må hanke inn mer kapital for å dekke kravene. Men for at det ikke skal bli en for stor påkjenning kan de fase dette inn frem til og med 2021.

Departementet melder samtidig at de ikke vil gjøre endringer i den ekstra bufferen systemkritiske banker, i hovedsak DNB, må holder.

Fornøyd og skuffet

- Dette er ganske kompliserte saker, og vi har nå en gjeng som går gjennom de nye reglene, og vi vil komme tilbake med mer uttalelser når de har fått sett på dette, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge til Nettavisen.

Fåne sier samtidig at Finans Norge er skuffet over at Norge ikke innfører de samme rabattreglene for lån til små- og mellomstore bedrifter, som er innført i EU.

«I Norge vil det ikke være riktig å svekke bankenes soliditet gjennom å sette lavere kapitalkrav enn det som følger av bankenes egne risikomodeller», melder Finansdepartementet.

- Vi hadde ønsket at de ikke innførte dette unntaket, med de strenge kapitaloppbyggingskravene som er pålagt bankene, kan dette føre til mindre utlån, sier han.

DNBs kommunikasjonssjef Even Westerveld sier at banken trenger noe tid til å gå gjennom de nye reglene før de kan kommentere.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere