NA24.no

Noen må jobbe i julen

Adm. dir,Kristian Fæste i Xtra Personell
Adm. dir,Kristian Fæste i Xtra Personell Foto: Xtra Personell
Sist oppdatert:
Tre av ti unge opplyser at de må jobbe i julens helligdager.

3 av 10 arbeidstakere må jobbe på julens helligdager. Det er flest unge ansatte, samt personer innen helse- og sosialsektoren som må jobbe. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av InFact på vegne av bemanningsselskapet Xtra personell.

Av disse må 11 prosent jobbe samtlige helligdager i romjulen, mens 18 prosent må jobbe noen av helligdagene.

Tallene viser også at det er nesten dobbelt så mange menn (14 prosent) som kvinner (8 prosent) som skal jobbe alle helligdagene i julen.

Helsesektoren skiller seg ut ved å være den bransjen der desidert flest må jobbe på helligdagene. Hele 55 prosent må jobbe på høytidsdagene. Innenfor servicenæringen forteller 38 prosent at de må jobbe.

Flest menn
- Det er overraskende at flest menn sier de må jobbe helligdagene, blant annet fordi helsesektoren er såpass kvinnedominert som den er. Det samme gjelder også hotell- og restaurantnæringen, som også er en relativt kvinnedominert bransje, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell i en melding.

1 av 3 i alderen 18 til 39 år opplyser at de må jobbe i løpet av julens helligdager.

- Dette tror jeg nok henger sammen med at de unge har færrest familiære forpliktelser og benytter derfor anledningen til å tjene noen ekstra kroner. Helligdager er som oftest betydelig bedre betalt enn vanlige hverdager, sier Fæste i meldingen.

Nesten halvparten av alle med grunnskoleutdanning må forsake fri på julens helligdager. Av disse må hele 47 prosent jobbe. Til sammenligning må bare 23 prosent av personer med universitets- og høyskoleutdanning jobbe i løpet av julens helligdager.

Mest i Oslo
I hovedstaden må nesten 35 prosent jobbe i julens helligdager, noe som er den høyeste andelen i landet. Oslo etterfølges av Hordaland med 34,4 prosent og Trøndelagsfylkene hakk i hæl med 34,3 prosent.

- Det er logisk at det er flest som må jobbe i julen i disse tre fylkene. Her finner vi også landets største byer der mange arbeidstakere må trå til innenfor hotell, restaurant-, og servicenæringen på det som er fridager for de fleste andre, forteller Fæste i meldingen.

Med juleaften på en lørdag, blir det få ekstra fridager å glede seg til i romjulen dette året. Dermed gjelder det å ha feriedager eller avspasering til gode for å kunne få fri hele romjulen.

30 prosent av de spurte skal jobbe alle hverdager i romjulen, mens 35 prosent skal jobbe noen av disse dagene. 30 prosent tar helt fri på hverdagene i romjulen.

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført av analyseselskapet InFact News den 13 oktober 2011. 1013 mennesker i jobb ble spurt over telefon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere