NA24.no

Nok en dyster børsdag

(Scanpix)
Sist oppdatert:
USA-børsene endte igjen i minus, tross nye milliardinnsprøytninger fra den amerikanske sentralbanken.

USA-børsene hadde problemer med å bestemme seg onsdag og vippet mellom pluss og minus, men endte nok en dag ned. Igjen er det uroen i kredittmarkedet og de såkalte subprimelånene som er årsaken til nedgangen.

Den amerikanske sentralbanken pumpet i dag inn ytterligere syv milliarder i markedet for å avhjelpe likviditetstørken, men dette ga bare liten effekt for en kort periode i løpet av handelen. Heller ikke det faktum at inflasjonen er den laveste i USA på åtte måneder, kunne overvinne investorenes frykt.

NA24 - din næringslivsavis

Ved børsåpning falt Dow Jones-indeksen for første gang siden 25. april under 13.000 poeng, og her endte også verdens mest kjente indeks ved handelens utløp.

- Vi holder fortsatt på å lokalisere alle subprime-aktørene. Slike ting tar tid å filtrere seg igjennom, sa sjef for equity-gruppen til Deutsche Bank i USA, Owen Fitzpatrick til MarketWatch.

Risikerer konkurs
Den største boliglånsaktøren i USA, Countrywide Financial, sliter og falt 18 prosent etter at Merrill Lynch mener selskapet kan bli tvunget ut i konkurs. Dette er det kraftigste fallet på S&P 500-indeksen og aksjens største nedgang siden krasjet i oktober 1987, skriver Bloomberg News.

MFA Mortgage Investments trakk også ned etter å ha blitt nedgradert av Bear Stearns.

Pessimistiske boligbyggere
Samtidig viser en fersk undersøkelse utført av National Association of Home Builders (NAHB), at boligbyggerne i USA ikke har hatt mindre tiltro til nyboligmarkedet på 16 år, skriver CNN Money. Dette skyldes også uroen i kredittmarkedet og problemene knyttet til subprimelån.

Blant dagens usikkerhetsfaktorer var også forfall for å trekke kontanter ut av en rekke hedgefond, hvor det er 45 dagers oppgjørsfrist. Dermed måtte salgene skje i dag, skulle investoren ha oppgjør før utgangen av tredje kvartal.

På teknologisektoren falt Applied Materials over fire prosent etter at selskapet tirsdag uttalte at ordrene for minnebrikker og andre brikker var lavere enn ventet i tredje kvartal.

Lav inflasjon
Det som trakk i positiv retning for det amerikanske markedet denne onsdagen, var inflasjonstallene for juli som viser fortsatt kun svak oppgang. Konsumprisene i USA steg 0,1 prosent i juli i forhold til måneden før. Dette er den laveste inflasjonen på åtte måneder, og samsvarte med forventningene. Eksklusive mat og energi var prisene opp 0,2 prosent, også det på linje med forventningene, ifølge estimater fra Bloomberg News. Dermed er kjerneinflasjonen på årsbasis opp 2,2 prosent.

Orkanfrykt
Ved råvarebørsen i New York steg for tredje dag på rad refranseoljen WTI med levering i september. Prisen er opp 0,84 dollar, eller 1,2 prosent, til 73,22 dollar fatet. Dette er den største prisøkningen siden 31. juli. Prisøkningen kommer på frykt for at en tropisk storm i det karibiske hav, skal bli orkan og skade oljeplattformer, raffinerier og rørledninger i Mexicogulfen. De siste tre månedene har oljeprisen klatret over 16 prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones - 1,29% til 12.861,47

Nasdaq - 1,61% til 2.458,83

S&P 500 - 1,39% til 1.406,70

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere