*Nettavisen* Økonomi.

Nok en Telenor-utsettelse

Foto: Knut Falch/SCANPIX

Farsen rundt rettssaken mot Telenor forstsetter. Saken er på ny utsatt.

19.12.08 14:57

Rettssaken mot Telenor i ankedomstolen i Omsk i Sibir er utsatt nok en uke. Dermed fortsetter farsen rundt milliardsøksmålet mot Telenor i Russland.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge en pressemelding fra den norske telegiganten utsatte ankedomstolen behandlingen av saken til 25. desember. Dette er andre gang saken er utsatt, fordi forrige fredag kom retten til den nøyaktig samme avgjørelsen.

Retten hørte Telenors ankeappell i dag, men videre behandling ble utsatt med den begrunnelsen av det var for lite tid til å sluttføre høringene i dag.

- Må avvises
- Denne saken har intet rettslig grunnlag og bør bli avvist, sier Jan Edvard Thygesen, leder for Telenors satsing i Øst-Europa i meldingen.

Telenor er saksøkt for hele milliarder dollar av selskapet Farimex, som hevder at VimpelCom, der Telenor har en stor eierpost, ble påført tap da Telenor gikk imot at VimpelCom skulle kjøpe et ukrainsk mobilselskap.

Telenor har hele tiden avvist denne fremstillingen, og sier at det ukrainske mobilselskapet gikk med tap.

- Grunnløst krav
- Vi er av den klare oppfatning at domstolen i Omsk burde ha avvist dette grunnløse kravet mot Telenor, og at personene som styrer denne saken på vegne av det tvilsomme selskapet Farimex burde vært holdt ansvarlig for å undergrave russiske myndigheters arbeid for å styrke rettssystemet og investeringsklimaet i Russland. Saken har ikke bare vært fremmet mot Telenor, men er også i mot Russlands egne nasjonale interesser," sier Dimitry Afanasiev, styreleder i Egorov, Puginsky, Afanasiev & Partners, et av advokatfirmaene som representerer Telenor i denne saken, i pressemeldingen.

Årelang strid
Telenor har i mange år ligget i strid med den russiske oligarken Mikhail Fridmann, og Telenor mener at Farimex er koblet til Fridmanns Alfa-gruppen. Forrige uke så det ut til at det var en lysning på striden med Alfa, da datterselskapet Storm møtte på generalforsamlingen i det ukrainske mobilselskapet Kyvistar. Dette selskapet eier Telenor og Alfa sammen.

Det har blitt spekulert at Fridmann nå er i pengeproblemer på grunn av finanskrisen, og at det er grunnen til velviljen til Alfa-gruppen. I tillegg fikk Alfa en dom mot seg i New York som ila selskapet heftige dagbøter hvis det fortsatte blokaden mot Telenor.

Det store ubesvarte spørsmålet er om dette vil han en påvirkning på rettsaken i Omsk, som Telenor har gått langt i hevde er iscenesatt av nettopp Alfa-gruppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.