Gå til sidens hovedinnhold

Nok var nok

Investorene følte at renter fikk være renter. Nå var aksjene så billige at det måtte handles.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det amerikanske aksjemarkedet har opplevd et markant fall de siste dagene. Investorene på Dow Jones har til og med torsdag måttet tåle et fall på 400 poeng. Drevet av rentefrykt og forventninger om høyere inflasjon har de amerikanske børsene deltatt i det globale børsfallet.

NA24 - din næringslivsavis

Men fredag var markedet bestemt på at de amerikanske aksjene nå hadde blitt såpass prisredusert etter tre dager med nedsalg at det var på tide å gjøre noe med det. Dermed ble det en bred og pen kraftig fremgang samtidig som oljen fikk seg en knekk. Men selv om det ble oppgang endte uken med nedgang for alle de viktige indeksene.

Den viktige renten på tiårige statsobligasjoner opplevde det største ukentlige fallet på ett år, grunnet bekymringer rundt den økonomiske veksten og at inflasjonen vil få USAs sentralbank til å heve renten. Men etter å ha vært oppe i 5,25 prosent falt den noe tilbake og endte på 5,116 prosent.

- Vi har fulgt obligasjonsmarkedet de siste dagene. Salget ble forstort og kjøperne vil ha en rente høyere enn fem prosent, sier en meglersjef, ifølge Marketwatch.

Veksten i både USA og i resten av verden har vært oppløftende og dette har sendt renten i Kina, Asia og Europa oppover.

Den amerikanske produsenten av halvledere, National Semiconductor, har meldt at resultatet falt med 24 prosent. Dette var langt bedre enn hva markedet hadde ventet og sammen med kunngjøringen om at selskapet skal kjøpe tilbake egne aksjer for 2 milliarder dollar sender det aksjen opp 9 prosent.

I april var handelsunderskuddet i USA på 58,5 milliarder dollar. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at handelsunderskuddet skulle ligge på 63,3 milliarder dollar i året fjerde måned.

Eksporten økte med 0,2 prosent til 129,49 milliarder dollar, mens importen falt med 1,9 prosent til 187,98 milliarder dollar.

De stigende rentene man nå ser senker imidlertid oljeprisen.

Oljeprisen lå på det høyeste nivået på ni måneder, men i dag tok rentespøkelset og senket prisen betraktelig. Renteøkninger verden over har bidratt til brede børsfall og i dag falt oljen på frykt om at dette vil medføre mindre global etterspørsel etter det svarte gullet.

Frykten som lå rundt syklonen Gonu ved Oman er blåst bort etter at Omans havner i dag åpnet opp for delvise operasjoner, ifølge Gulf Agency Co.

- De siste økonomiske dataene peker på en nedgang, obligasjonsrentene klatrer og det er en risiko for ytterligere renteøkninger. En svakere økonomi peker mot en svakere drivstoffetterspørsel, sier en energianalytiker, ifølge Bloomberg.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i juli, 64,78 dollar fatet. Dette var en nedgang på 2,15 dollar eller 3,2 prosent. Torsdagens sluttnotering var den høyeste siden 7. september, prisen har falt med en halv prosent denne uken og er nå 7,9 prosent lavere enn for ett år siden.

Dagens nøkkeltall:
Dow +1,19% til 13.424,39

Nasdaq +1,27% til 2.573,54

S&P 500 +1,14% til 1.507,67

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden