NA24.no

Nokas-sak henlagt

Sist oppdatert:
Sefo henlegger etterforskningen av lekkasjer av Nokas-bevis til TV 2 og TV 2 Nettavisen. Spesialenheten har ikke funnet grunnlag for å mistenke noen for lekkasjene.

Det var Riksadvokaten som i fjor sommer bestemte at lekkasjene skulle etterforskes av Spesialenheten for politisaker (Sefo) for å finne ut hvem som hadde lekket informasjon fra etterforskningen. Bakgrunnen var at TV 2 og TV 2 Nettavisen offentliggjorde lyd fra Nokas-ranet, samt informasjon fra det omfattende etterforskningsmaterialet.

Her er Nokas-lyden
Det var Ridvan Halimis advokat, Trygve Staff, som anmeldte TV 2 etter at TV 2 Nyhetene offentliggjorde lydfiler fra nødtelefoner og politisamband. Her kan du høre lydopptakene som forårsaket etterforskningen.

- Det er en riktig avgjørelse å henlegge etterforskningen. Saken burde aldri vært etterforsket i utgangspunktet, sier nyhetsredaktør Geir Selvik i TV 2 Nettavisen.

- Var viktig informasjon
- Etterforskningen utløste en klappjakt på kilder som er svært uheldig. Pressen er avhengig av av anonyme kilder for å kunne avsløre kritikkverdige forhold. Denne spesielle saken har heller aldri skadet politietterforskningen, men derimot vært med på å kaste lys over hva som egentlig skjedde under Norgeshistoriens mest brutale ran, sier Selvik.

Riksadvokaten ønsket å finne ut hvem som hadde lekket materialet til pressen. Et halvt år etter, henlegger Spesialenheten etterforskningen på grunn av mangel på bevis.

- Ingen mistenkt
«Spesialenheten finner ved avslutningen av sin etterforsking ikke at mistanke kan rettes mot noen bestemt person. Etterforskingsmaterialet inneholder heller ikke opplysninger som gir grunnlag for ytterligere etterforsking i noen bestemt retning. For de som har vært avhørt med status som mistenkt henlegges saken som intet straffbart forhold anses bevist.» skriver Spesialenhetens leder, Jan Egil Presthus, i et vedtak fredag.

I vedtaket slår Spesialenheten fast at svært mange personer hadde adgang til det omfattende etterforskningsmaterialet. At materialet var lagret digitalt gjorde at det ble vanskelig å holde kontroll med hvem som fikk tilgang til det.

- Burde vært offentlig
Nyhetsredaktør Stål Talsnes i TV 2 mener at informasjonen som Sefo etterforsket kilden til, burde vært offentlig i utgangspunktet. Han viser til ordningen i Sverige der det er vanlig at etterforskningsmaterialet blir offentliggjort før en straffesak behandles i domstolen.

Han har ingen forståelse for at politiet, i følge vedtaket fra Spesialenheten, opplever at lekkasjene har medført «mistenkeliggjøring» og at det har «svekket politiets taktiskehandlingsrom».

- Når en tiltale er ferdig så skal jo politiets arbeid i utgangspunktet være ferdig. Det som skaper mistenkeliggjøring er at denne informasjonen skal holdes hemmelig. Det er kan skape mye mistanke rundt politiet selv. Det gjelder særlig i denne saken hvor politiet er innvolvert gjennom at det var en av deres egne som ble drept. Politiet bør ha en særinteresse i å vise åpenhet i denne saken, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere