NA24.no

Nokas-tiltalte slipper fotlenker

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Sist oppdatert:
De Nokas-tiltalte terenger ikke lenger å bære fotlenker i retten. Det bestemte rettens formann Helge Bjørnestad mandag.

Fredag gikk Europarådets torturkomite CPT ut og kritiserte politiets behandling av de Nokas-tiltalte. De krevde også at fotlenkene bør fjernes umiddelbart.

Bjørnestad konkluderer med at torturkomiteen ikke har vært i kontakt med politi og retten. De har ikke sett de provisoriske forhold i salen.

Men retten mener saken bør fortsette uten fotjern. Og det bør skje i løpet av uken.

Torturkomiteen besøkte fengselet i Stavanger i oktober og snakket med flere av fangene.

I et brev til Justisdepartementet, refser CPT den behandlingen som fangene får. I brevet skriver CPT følgende om Nokas (oversatt fra engelsk):

«Ved Stavanger fengsel intervjuet delegasjonen tolv fanger som satt i varetekt i den såkalte Nokas-saken. Den lange perioden med isolasjon som disse fangene har gjennomgått, kombinert med rutinemessig bruk av håndjern og fotlenker (til og med i rettslokalet), transportproblemer, kroppsvisitering to ganger om dagen i rettslokalet, og konstant bytting av fengselsceller, kan svekke fangene mentalt, og har allerede ført til åpenbare skade på den mentale helsen til flere av dem. Den systematiske bruk av fotlenker kan ikke forsvares og bør avsluttes. I tillegg ønsker delegasjonen å påpeke at fangene bør ha tilgang til lege.»

På grunnlag av dette brevet ba John Christian Elden ba om at fotlenkene må av innen retten igjen blir satt mandag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere