*Nettavisen* Økonomi.

Nokia demper festen

Den finske kjempen drar ned stemningen i aksjemarkedet.

22.01.09 13:26

Oslo Børs holder seg fortsatt solid i pluss, men resultatene fra Nokia er med på å spolere deler av festen.

NA24 - din næringslivsavis

På det høyeste var hovedindeksen på Oslo Børs opp 3,2 prosent, men etter Nokia-tallene har oppturen blitt redusert til 1,65 prosent til 225,16 poeng.

Europa i retur
Nokia er fortsatt det viktigste selskapet i Finland. De skuffende tallene etter fjerde kvartal er med på å senke OMX-indeksen på Helsingforsbørsen 0,1 prosent. Nokia-aksjen faller 7 prosent etter kvartalsrapporten.

Den finske kjempen nedjusterer også utsiktene, og konsernsjef Olli-Pekka Kallasvuo tegner et dystert bilde.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Skuffelsen er også med på å sende de øvrige europeiske børsene fra dagens høyeste nivåer. I Tyskland er oppgangen på DAX-indeksen blitt redusert til 0,95 prosent, men var tidligere torsdag opp over 2,5 prosent.

Ved børsene i London og Paris er henholdsvis FTSE 100-indeksen opp 0,81 prosent og CAC 40 opp 0,54 prosent. Begge disse var også i langt bedre stand tidligere på dagen. I Sverige og Danmark er børsene opp rundt 1 prosent.

I USA peker futurene mot en tilbakegang. Dow Jones og S&P 500-futurene faller etter gårsdagens jubeldag.

Les mer: Oksen våknet igjen

Olje i siget
Senere i ettermiddag er det duket for de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene. Lagrene har vist en kraftig vekst de siste ukene og lagernivåene er langt høyere enn hva som er normalt for denne tiden av året.

En kraftig nedgang for dollaren har gitt utslag i råvaremarkedene. Ved petroleumsbørsen i London stiger kontraktene på nordsjøolje med levering i mars til 45,77 dollar per fat. Det er en oppgang på 1,67 prosent. StatoilHydro-aksjen stiger 1,79 prosent til 124,90 kroner.

Salgspresset avtatt
DnB Nor blir løftet 3,60 prosent til 18,70 kroner. Onsdag ettermiddag forsøkte den norske banken å berolige markedet med at tapene ikke blir betydelige i fjerde kvartal. De venter at driftsresultatet før nedskrivninger og skatt vil ligge over det guidede målet på 15 milliarder kroner for hele året, og avviser at de har behov for å hente inn ny egenkapital.

Les mer: DnB Nor knaller til

Citigroup har senket kursmålet i DnB Nor etter at de sendte ut presiseringen i går. Ifølge Dow Jones Newswire beholder derimot meglerhuset kjøpsanbefalingen, men barberer kursmålet med 10 kroner til 40 kroner. På dagens kursnivåer mener det at mye dårlig nytt er allerede priset inn i aksjekursen.

Yara stiger 2,84 prosent til 163,25 kroner. Den norske kunstgjødselsprodusenten har besluttet å starte opp produksjonen av urea og ammoniakk ved den italienske fabrikken i Ferrara. Beslutninger kommer etter at Yara ser bedring i ureamarkedet og behov for å dekke etterspørsel i Italia.

Frontline faller 2,75 prosent til 203 kroner. Tankratene har falt noe tilbake etter oppturen i forrige uke.

Les mer: Oppturen over for supertankerne

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.