NA24.no

Nokia ikke kvitt tapet

Nokia
Nokia Foto: MARKKU ULANDER (Scanpix)
Sist oppdatert:
Mobilkjempen kan også miste markedsandeler innen nettverk infrastruktur.

Den finske mobilprodusenten Nokia måtte ta nedskrivninger i forbindelse med eierskapet i nettverkselskapet Nokia Siemens. Det resulterte i et tap på 0,15 euro per aksje i årets tredje kvartal. En nedgang fra 0,29 euro i pluss i samme kvartal i fjor.

Det skjer etter at selskapet fikk et samlet tap på 559 millioner euro i nettoresultat. I samme kvartal i 2008 hadde de et overskudd på 1.087 millioner euro. Ifølge Dow Jones Newswire forventet analytikerne at den finske produsenten ville levere et overskudd på 347 millioner euro. Det tilsvarer 0,10 euro per aksje.

På driften tapte Nokia 426 millioner euro, og det er en nedgang fra 1,47 milliarder euro i pluss.

Omsetningen ned
Nokia hadde i tredje kvartal en omsetning på 9,81 milliarder euro mot 12,24 milliarder euro i tredje kvartal i 2008. På driften fikk mobilprodusenten en kontantstrøm på 720 millioner euro og sitter med kontanter og andre likvide midler verdt 7,4 milliarder euro ved utgangen av kvartalet.

Nedskrivninger på goodwill i forbindelse med eierskapet i Nokia Siemens Networks belaster regnskapet med 908 millioner euro.

Nokia estimerer at markedsandelen innen mobiltelefonmarkedet lå på 38 prosent i tredje kvartal. Det tilsvarer det samme nivået som i tredje kvartal i 2008 og i årets andre kvartal. Nokia venter at bransjen vil oppleve økte volumer i fjerde kvartal sammenlignet med de foregående kvartalene, og at de vil klare å beholde markedsandelene i årets siste kvartal på omtrent samme nivå som i tredje kvartal.

Justerer opp totalmarkedet
Samlet venter de at volumene for mobiltelefoner vil falle med syv prosent til 1,12 milliarder for året sett under ett. Tidligere har Nokia sett et fall i volumene på ti prosent i 2009 sammenlignet med 2008.

Når det gjelder nettverksatsingen Nokia Siemens så venter de at markedet for mobilinfrastruktur og fasttelefoni infrastruktur samt tilhærende tjenester vil falle med fem prosent, og ikke ti prosent de tidligere har anslått. Nokia Siemens ser at markedsandelen vil falle mer enn tidligere ventet sammenlignet med 2008. Tidligere har selskapet anslått en moderat nedgang.

Aksjekursen i Nokia faller rundt fire prosent etter resultatet. Følg aksjen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere