*Nettavisen* Økonomi.

Nokia skuffer markedet

Mobilkjempen greier ikke å innfri forventningene.

22.01.09 12:50

Nokia fikk et resultat per aksje på 0,15 euro i fjerde kvartal i fjor, mot 0,40 euro i samme periode året før.

NA24 - din næringslivsavis

Analytikernes forventninger lå på et resultat per aksje på 0,22 euro, ifølge SME Direkt.

Utbytte på 0,4 euro
Omsetningen falt til 12,7 milliarder euro, mot 15,7 milliarder euro i fjerde kvartal 2007. Analytikerne forventet en omsetning på 13,2 milliarder euro.

Styret i Nokia foreslår at det utbetales utbytte på 0,4 euro per aksje for 2008. I 2007 betalte den finske mobilkjempen 0,53 euro per aksje i utbytte til aksjonærene.

Nokia estimerer at mobiltelefonmarkedet falt med 9 prosent til 305 millioner enheter det siste året og 2 prosent sekvensielt. For Nokia sin del falt telefonvolumet med 15 prosent til 113,1 millioner enheter sammenlignet med nivået året før, og at nedgangen er på 4 prosent sekvensielt.

Nokia beholder målet om å øke markedsandelen innen mobiltelefoner i 2009.

Ser fallende markeder
Nokia venter at markedet for mobiltelefoner vil falle mer i første kvartal 2009 enn hva som er sesongmessig vanlig sammenlignet med tidligere år. De forventer at deres egen markedsandel vil ligge på samme nivå som den har ligget.

For hele 2009 ser de en nedgang for totalmarkedet på 10 prosent sammenlignet med nivåene i 2008, og at nedgangen blir større i første halvdel enn i andre halvdel.

Tidligere har Nokia operert med en nedgang i totalmarkedet på 5 prosent i 2009.

Innen virksomhetsområdet «Devices & Services» vil de redusere driftskostnadene med 700 millioner euro.

Når det kommer til det deleide selskapet Nokia Siemens Network ser de at infrastrukturmarkedet vil falle med 5 prosent i 2009 sammenlignet med 2008, men at de vil beholde markedsandelen.

Merker de tøffe tidene
- I de siste ukene har de makroøkonomiske forholdene forverret seg raskt, med enda svakere forbrukertillit og volatile valuta forhold. I tillegg fortsetter den stramme tilgangen på kreditt å påvirke mobilindustrien, sier konsernsjef Olli-Pekka Kallasvuo i en pressemelding fra Nokia.

- Vi iverksetter tiltak for å redusere totalkostnadene og bevare vår sterke kapitalstruktur. Dette er klart vår øverste prioritet i dagens økonomiske miljø. Det er imidlertid viktig for Nokia å fortsette å investere i riktig tempo for fremtidig vekst. Vi mener Nokia har en enorm mulighet til å fange opp verdien ettersom markedet for internett-tjenester utvikler seg og vokser. Å være en katalysator for endring har vært vår arv, og det vil bli vår fremtid, skriver konsernsjefen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.